Strancima će se kazne naplaćivati i na granici

08.09.2021.

13:41

Autor: HRT/A.P.C.

Policajac na graničnom prijelazu

Policajac na graničnom prijelazu

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Policija je počela koristiti aplikaciju pomoću koje strance izvan EU s neplaćenim kaznama za počinjene prometne prekršaje može procesuirati prilikom granične kontrole. Ta je mogućnost u primjeni od kraja kolovoza otkad policajci imaju uvid i u evidenciju vozila stranih registracijskih oznaka država izvan EU-a, a s kojima su vozači počinili prometni prekršaj na području Hrvatske.


Po dolasku na granični prijelaz, policajci će počiniteljima prekršaja koji nemaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, a imaju neplaćene kazne, putem aplikacije uručiti obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno procesuirati prometni prekršaj, izvijestio je MUP.  


To znači da su vozači vozila registriranih izvan granica EU koji nakon prekršaja misle napustiti Hrvatsku bez plaćanja kazne u tome onemogućeni jer granična policija kroz novu aplikaciju može utvrditi vlasnika i naplatiti mu kaznu.


Iz MUP-a poručuju da se time olakšava procesuiranje prometnih prekršaja počinjenih vozilima registriranima izvan EU-a i procesuiranje prekršaja osoba s prebivalištem ili stalnim boravištem izvan Hrvatske. S druge strane, počinitelji prekršaja mogu brže i jednostavnije regulirati neplaćene kazne za prometne prekršaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!