Mural na Laništu prebojan, a pred Gradskom upravom osvanuo grafit

29.10.2021.

20:24

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Grafit pred Gradskom upravom

Grafit pred Gradskom upravom

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Dvije godine nakon što je trafostanica na ulazu u zagrebačko naselje Lanište oslikana s četiri murala, HEP ih je prebojio. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo građana. Sporan je bio mural koji prikazuje generala Slobodana Praljka, no iz HEP-a su usput prebojili i onaj posvećen gradu heroju Vukovaru.


Stanovnike Laništa na ulazu u naselje pored benzinske crpke neugodno je iznenadila trafostanica obojena u bijelo. Brzo su se organizirali i već istu večer crtao se novi mural.

- Ekipa je došla po nekakvom nalogu. Nekome smeta što je sad za koji dan obljetnica našeg grada heroja. I normalno da smo se okupili, rekao je Toni, stanovnik Laništa.

- Nakon toga pol sata dolazi drugi auto od HEP-a i nosi drugi nalog di piše da se samo trebalo skloniti o gospodina Praljka, generala i to sve, a oni su to sve sklonili, rekao je Josip Horvat, zapovjednik tenkovske jedinice 4. bojne 204. brigade.

Ovaj slučaj potaknuo je jednog građanina da ispred zgrade Gradske uprave napiše ispred "Hrvatske jednako Vukovar". Priču je komentirao i predsjednik Republike.

- Nije to prazna stvar, to je vrlo vrlo emocionalna stvar, i prije nego što to ideš uklanjat, raspitaj se, budi oprezan, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Objašnjenje smo potražili i od gradonačelnika Zagreba.

- Vijeće Gradske četvrti je tražilo uklanjanje murala Slobodana Praljka na temelju prijave građana. On je proslijedio prijavu komunalnom redarstvu koje je uputilo nalog HEP-u, budući da se taj mural Slobodana Praljka nalazio na trafostanici HEP-a, i greškom su uklonjeni svi murali na trafostanici, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Uklanjanje murala zatražilo je Vijeće Gradske četvrti.

- Meni je problem u cijeloj ovoj priči što se izokrenula tako kao da je meni sporan mural hrvatskim braniteljima i Vukovaru, a zapravo je bio sporan mural Slobodana Praljka, kazao je Tomislav Vukoja, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb - zapad (Možemo!).

Iz HEP-a su se oglasili priopćenjem, u kojem kažu da dobro surađuju i s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Bad Blue Boysima, koji su oslikali brojne trafostanice, ali i da su dužni postupati po nalogu komunalnog redarstva.

- Navedeni nalog izravno upućuje na uklanjanje murala, a s obzirom na činjenicu da navedena trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje, HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati. Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama, priopćili su iz Sektora za korporativne komunikacije HEP-a.

Dakle, čini se da je nekomu zasmetao mural Slobodana Praljka, a kako je cijela trafostanica oslikana bez dozvole HEP-a, pogrešno su prebojena još tri murala, koja nikomu nisu smetala.


Ispred zagrebačke Gradske uprave muškarac ispisao grafit, reagirala i policija

Na pločniku ispred zagrebačke Gradske uprave, stariji muškarac je u petak, usred bijela dana, ispisao grafit HR=Vukovar=HR, a na teren je nakon poziva zaštitara, stigla i policija koju je mirno sačekao.

Novinari i fotoreporteri zatekli su starijeg muškarca i policijske službenike tijekom razgovora ispred Gradske uprave, čekajući izjavu za medije o drugoj temi. Ipak, muškarac je novinarima otvoreno kazao da je grafit ispisao motiviran brisanjem murala o Vukovaru, a bio je voljan i pozirati pred kamerama izvikujući Vukovar.

Policija je provela miran razgovor s muškarcem te je sve proteklo bez incidenta.

Iz Policijske uprave zagrebačke izvijestili su da su nakon intervencije o svemu obavijestili komunalno redarstvo Grada Zagreba.

Oko 15 i 30 sati, na traženje zaštitara da imaju problema s jednom osobom, policijski službenici su izašli na mjesto događaja te su sa svim utvrđenim upoznali komunalno redarstvo da poduzme radnje iz svoje domene rada, istaknuli su iz zagrebačke policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!