Hrvatska diplomacija odgovorila Moskvi

16:22 / 18.06.2022.

Autor: P.F./Hina

Zgrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Zgrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak da su na ukrajinskoj strani poginula 74 hrvatska "plaćenika", a ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske (MVEP) poručuje da nije upoznato s tim informacijama te poziva na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija.

- MVEP nije upoznat s navedenim informacijama, stoji u priopćenju. Dodaje da u prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu.

MVEP zato poziva na oprez.

- Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je u petak tablicu s navodnim brojem ubijenih stranih "plaćenika" koji se bore za Ukrajinu protiv ruskih napadača. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da se od početka invazije za Ukrajinu borilo 6956 "plaćenika", od kojih je njih 1956 ubijeno, a 1779 je napustilo zemlju. 

Najviše ih je, prema ruskim izvorima, iz Poljske, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva. Četvrti su po brojnosti navodno Hrvati, a Moskva tvrdi da ih je 74 od ukupno 204 ubijeno.

Tvrdi i da je 51 Hrvat napustio Ukrajinu pa se trenutno na ukrajinskoj strani bori 79 Hrvata.

U broj navodnih plaćenika ministarstvo obrane Rusije uključilo je i osobe koje obučavaju ukrajinske vojnike i pomažu u popravcima zapadnog oružja poslanog za pomoć Ukrajini.

video thumb

- U povodu te vijesti koja se počela širiti u našim medijima o značajnom broju hrvatskih državljana poginulih ili odbjeglih u borbama u Ukrajini, mogu samo reći da o tome nemamo nikakvih saznanja. Velika je vjerojatnost da bi se oni sami, ukoliko bi im to bilo moguće, ili članovi njihovih obitelji obratili našem Veleposlanstvu, koje je ionako dužno brinuti o hrvatskim građanima koji se nalaze u Ukrajini. A s obzirom da to nije bio slučaj, mogu samo zaključiti da se radi o neistinitim tvrdnjama, rekla je hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.


Ono što je zasad poznato jest - da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin te da se jedan, ranjeni, vratio u Zagreb na liječenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!