Na aktualnom satu zagrebačke Skupštine rasprave o otkazima u Holdingu

31.03.2022.

12:05

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Aktualni sat zagrebačke Gradske skupštine je uz kritike oporbe obilježen raspravama o najavljenim otkazima u Zagrebačkom holdingu, a zastupnike je uoči početka uznemirio zvuk nalik sireni koji se u dvorani čuo zbog tehničke greške.

Među pitanjima na aktualnom satu oporbeni zastupnici ponovo su kritizirali postupak utvrđivanja viška radnika u Holdingu. Na optužbe potpredsjednika Skupštine Nenada Predovana (Stranka rada i solidarnosti) da se radi o huškačkom rješavanju "bandićevaca", gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovorio je kako je u procesu sve čisto i temelji se na zakonu.

Odgovarajući na pitanje zastupnika HDZ-ovog zastupnika Vladimira Ivičeka o statusu drobilica kupljenih za oporabu glomaznog i građevinskog otpada, Tomašević je istaknuo kako je dobivanje dozvola za njihov rad u završnoj fazi.

- Dozvola za drobilicu za građevinski otpad je pri kraju, moguće je da će to biti sljedeći tjedan. I druga dozvola, za glomazni otpad je u završnoj fazi, rekao je Tomašević i dodao da one nisu mogle biti zatražene prije no što ih je dobavljač isporučio. U međuvremenu, koriste se unajmljene drobilice, čiji trošak ne smije biti viši od 200 tisuća kuna, kazao je.

HDZ-ovca Marija Župana zanimalo je gdje je smještena novoizabrana ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zdenka Badovinac, s obzirom da se radi o osobi iz Slovenije za koju je Upravno vijeće muzeja zatražilo smještaj u gradski stan.

Gradonačelnika je pitao gdje je ona prijavila boravište ili prebivalište, na što mu je Tomašević uzvratio protutužbom da HDZ-ovce i inače zanimaju "boravišta, prebivališta i gradski i državni stanovi".

- Ništa nisam potpisao niti je o takvim stvarima povjerenstvo odlučivalo. Nije u korištenju nijednog gradskog stana, rekao je Tomašević te najavio da se ide u reviziju korištenja gradskih stanova.

Oporbi iz HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti poručio je da će se "posebno iznenaditi" kada vide po kojim se osnovama koriste gradski stanovi. Zastupnik Župan je, s druge strane, pozvao da se provjere njihova saznanja da je ravnateljica Badovinac smještena u jednom od apartmana MSU-a.

Zašto dozvoljavate nezakonito činjenje na najosjetljivijim poslovima kao što su otkazi? Znate li gradonačelniče što se u Holdingu događa nakon što je Uprava Holdinga pustila popise o viškovima radnika, upitao je Nenad Predovan, potpredsjednik Gradske skupštine.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovorio je da nema više na tom popisu viška.

- U svakom slučaju popis je rađen po jasnim objektivnim kriterijima, kako ne bi ispalo da postoji ikakva arbitrarna volja, ili nešto slično, tako da su kriteriji staž, broj uzdržavanih članova obitelji te dob, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!