Otkazi u zagrebačkom Holdingu

23.03.2022.

19:50

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Zagrebački holding

Zagrebački holding

Foto: HTV / HRT

U zagrebačkom Holdingu počinju s najavljenim otkazima. Riječ je o 500 radnih mjesta, a na popisu su i direktori, bivši voditelji podružnica, mnogi savjetnici. Sindikati su, uz imena, dobili i popis 280 slobodnih radnih mjesta koja će se ponuditi otpisanima. Voditelji holdingovih sindikata tvrde - 80% ljudi stvaran je višak, ostalih 20% kolateralne su žrtve s crne liste za otpis.


- Ako imate jednog direktora financijera ne možete ih pet zaposliti kao njegovih pomoćnika, savjetnika, pomoćnika voditelja podružnice. To su sve radna mjesta koja su negdje virtualno napravljena. Kada biste vidjeli popis poslova i kada biste pitali njih što su radili zadnjih 5-6 godina, bilo bi jako zanimljivo to pogledati, ustvrdio je Darko Kleinberger, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga.

Holding, vječni gubitnik, uvijek je bio ugodna tvrtka za političke prijatelje bivšeg gradonačelnika, tvrde u sindikatima. O kome je riječ i koja su to zvučna imena, gradonačelnik Tomislav Tomašević ne želi govoriti.

- Taj popis je napravljen u skladu sa zakonom. Tu ima puno osobnih podataka, tako da taj popis nije javan. Iako cure neka imena, ne bih mogao komentirati, rekao je.

No svima će biti ponuđena otpremnina i alternativna radna mjesta, dakako manje plaćena od onih na kojima su radili. 

Iz Holdinga umjesto komentara, priopćenje.

"Proces utvrđivanja kolektivnog viška radnika započet je i provodi se sukladno odredbama Zakona o radu, koji regulira postupak savjetovanja prije donošenja odluke važne za položaj radnika te koji regulira kolektivni višak radnika."

Koalicijski partneri stranke na vlasti za sve su doznali iz medija. Kažu - ne smije biti postupanja koja bi upućivala na revanšizam iz nekih prošlih vremena, čak je upitan i koalicijski ugovor s gradonačelnikom i strankom Možemo.

- Nikada nećemo pristati na nezakonitost i nikada nećemo pristati na stavove koji se protive ideji socijaldemokracije, rekao je Viktor Gotovac (SDP).

U oporbi tvrde da su uvijek za socijalni dijalog, ali smatraju da se prije otkaza trebala napraviti analiza stanja i sistematizacija radnih mjesta te odrediti vizija Holdinga u budućnosti.

- To nije napravljeno. Prema tome, jedini razlog kada se na takav način radi je, uhljebljivanje kadrova platforme Možemo, smatra Davor Filipović (HDZ).

Najteža situacija je u podružnici Čistoća. Ondje imaju najviše radnika u Holdingu, a najmanji broj onih u administraciji. Od 2040 zaposlenika, njih oko 100 ostat će bez posla.

Mirjana Kaltak
, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, kaže da najveći broj ljudi, pogotovo iz pravne službe i iz komercijalnih poslova, odlazi iz podružnice Čistoća. Misli da će to itekako težati rad.

Oni koji se nalaze na popisu nisu htjeli pred kamere, kažu, pravdu će tražiti sudskim putem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!