S prosvjeda radnika i sindikata zatražena smjena Uprave Holdinga

29.03.2022.

16:34

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Prosvjed ispred Zagrebačkog holdinga

Prosvjed ispred Zagrebačkog holdinga

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Dio radnika Zagrebačkog holdinga koji su se našli na listi za otkaz prosvjedovalo je ispred uprave poduzeća. Na listi je 500-injak radnika koji su proglašeni viškom. Prosvjed je organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a gradonačelnik Tomašević poručuje kako pregovori još traju te da prosvjed nisu podržali svi Holdingovi sindikati.
S prosvjednog skupa radnika i dijela sindikata Zagrebačkog holdinga, koji je dio koordinacije SSSH-a, u utorak je zatražena smjena Uprave Holdinga i prekid postupka utvrđivanja kolektivnog viška radnika kao i rasprodaje vrijedne gradske imovine.

- Gradsko stambeno, na listi samohrana majka, 23 godine staža u istoj firmi na istom radnom mjestu, kaže Tajana Marić Đermanović.

- Ja sam nadređena gospođi, 19 godina radi u Holdingu, među najboljim zaposlenicima je po sposobnosti, po trudu, po radu, po zalaganju, spretnosti, po lojalnosti kompaniji, kaže Snježana Vukelić, Tržnice Zagreb za jednu od zaposlenica Holdinga.

Prosvjednici su upozorili da je popis viška radnika u ZG Holdingu rezultat dubinskog nepoznavanja poslovanja Holdinga i njegovih podružnica, ali i nesposobne Uprave koja nije dorasla rješavanju financijske dubioze od 5 milijardi kuna.

Gubitke nije moguće riješiti isključivo otpuštanjem radnika, a predloženi višak radnika napravljen je ishitreno, bez analize poslovanja i pravog dijaloga sa sindikatima, istaknuto je na prosvjedu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je da nemaju političkog interesa, nego žele da Holding posluje pozitivno. Upozorio je da su u proteklih 15 godina sva trgovačka društva, njih 21 koja su poslovala pozitivno i ušla u ZG Holding postali gubitaši. 

- Ne to njima nije apsolutno važno! Cilj je bio brojka, cilj je bio populizam da se kaže; mi smo ovdje očistili!, kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

- Priča o uljebima je populistička farsa iza koje stoji poznat hrvatski scenarij da se najprije društva spoje, stvori se financijski dug, nakon čega slijedi val otkaza, a zatim i privatizacija, rekao je Novosel. Istaknuo je da je prodaja Zagrebačke plinare primjer, jer su shvatili da ne mogu funkcionirati i onda je treba privatizirati.

To će napraviti i s Čistoćom, prekosutra s Velesajmom. Zato smo protiv uprave Zagrebačkog holdinga i toga da gotovo 500 radnika budu kolateralne žrtve ove uprave, poručio je.

- Kad se nađete na listi nakon 18 godina bez riječi čovjek, ko da ste im broj, kaže jedna zaposlenica.

Zahtjev za novi proces reorganizacije i dubinske analize Holdinga

Sindikalni predstavnici su ocijenili da je dijeljenje poslova na operativne i administrativne opasno pojednostavljivanje i pokazuje nekompetentnost nove uprave i voditelja podružnica koji ne razumiju složenost Holdinga i poslova.

Brojni administrativni poslovi su zapravo operativni poslovi bez kojih podružnice ne mogu funkcionirati. Bez sistematizacije radnih mjesta s opisom poslova, a koje Uprava nije izradila, brojne službe ostat će bez radnika, a građani bez usluga, poručuje sindikata. Kažu da je takvo pojednostavljivanje igranje radnicima i funkcioniranjem cijeloga Holdinga.

Zadržavanje sadašnjih usluga i kvalitete bit će ugroženo i osjetit će ga svi Zagrepčani, upozorili su prosvjednici.

Zatražili su i pravnu osobnost svih podružnica Holdinga i povezanih društava, te pokretanje novog procesa reorganizacije i dubinske analize Holdinga kako bi se postavio na zdrave temelje, sa zaštićenim i motiviranim radnicima i kvalitetnim servisom za građane.

Sindikati razjedinjeni

I sindikati razjedinjeni, na prosvjedu nije bilo pregovarača iz Holdingovih podružnica koji su rekli da je na popisu 80 % onih koji su zaposleni po političkim vezama.

- Ljudi koji možda i jesu došli političkim putem nisu sigurno među radnicima nego su na nekim pozicijama, a otpuštaju se radnici od čistačica, referenata, arhivara, kaže Marić Đermanović.

Prozivaju gradonačelnika - kažu sve se radi preko koljena, no on tvrdi sve je prema zakonu i pravilima.

- Krenulo se s 544 radnika sada je na tom popisu 477 radnika, da na tom popisu nema čistačica da nema zaštitara i u tom smislu da su određeni, rekao bi da ovaj proces savjetovanja je na neki način bio konstruktivan sa sindikatima, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Prosvjednici upravi poručuju da se prestane poigravati sudbinama radnika - dok je dijalog jedino rješenje, radnici strahuju od novih otkaza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!