Na daruvarskom području uvedene noćne redukcije vode

25.07.2022.

16:12

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Na daruvarskom području uvedene noćne redukcije vode

Na daruvarskom području uvedene noćne redukcije vode

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Gotovo dva mjeseca na daruvarskom području nije bilo znatnijih oborina pa su se ondje počele provoditi mjere kako ne bi došlo do nestašice pitke vode. U nekim gradskim dijelovima, ali i okolnim mjestima uvedene su noćne redukcije. Mjerodavni apeliraju na građane da racionalno troše vodu tijekom dana.

Pitke vode za sada ima. To je ono što Daruvarčane veseli, ali mjerodavne zabrinjava hoće li je biti dovoljno ako se nastavi dugotrajno vrijeme bez kiše.

- Moramo smanjivat tlakove i protoke kako bi održavali sustav funkcionalnim, odnosno kako bi ljudi tijekom dana ipak koliko - toliko mogli imati normalnu vodoopskrbu, rekao je Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odovodnje.

Noćne količine vode počele su padati na manje od 40 posto prijašnje potrošnje - to je bio alarm za uzbunu.

- Vodoopskrbni sustav funkcionira na način da razlika između dnevne i noćne potrošnje se kompenzira noću. Međutim u ovakvim situacijama jednostavno po noći imamo problem. Nemamo dovoljnih količina da napunimo sustav, dodao je.

Noćna redukcija vode ponajviše se osjeti u povišenijim dijelovima grada.

Stanje bi se stabiliziralo, kažu u Darkomu, kada bi kiša padala barem dva dana bez prestanka. Svakodnevno upućuju apele građanima da ne troše prekomjerno vodu.

Prije desetak godina bili su gotovo isti problemi s vodoopskrbom. Tada su cisternama dovozili vodu u neke dijelove grada. Ako se nastavi ovako pribojavaju se sličnog scenarija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!