Lokalna zadarska crpilišta gotovo su presušila

22.07.2022.

19:37

Autor: Žana Morović-Rudić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Lokalna zadarska crpilišta gotovo su presušila

Lokalna zadarska crpilišta gotovo su presušila

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Probleme u vodoopskrbi na zadarskom području ne uzrokuje samo dugotrajna suša, nego i vodokradice. Ilegalno se priključuju na javni sustav i crpe goleme količine vode, uglavnom za natapanje vrtova i poljoprivrednih površina.

Lokalna zadarska crpilišta gotovo su presušila. Bunari na Bokanjcu uskoro bi mogli ostati prazni.

- U ovom trenutku nivo je 0,35 metra. Znači vrlo je nepovoljna situacija što se tiče vode, rekao je Mario Žunić, rukovoditelj sektora crpljenja vode - Vodovod Zadar.

Za neka crpilišta već je upaljen crveni alarm.

- Najlošije stanje nam je u visokoj zoni, na Čubrijanu, rekao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar.

Vršne gradske zone povremeno ostaju bez vode, unatoč dotoku od 700 litara u sekundi. Za usporedbu, tijekom zime vodoopskrba grada zadovoljena je sa samo 30 litara u sekundi.

Zbog poljoprivrede, često se krade s hidranata ili se ilegalno spoje na glavnu vodovodnu cijev. Ili se, pak, vodokradica spoji na susjedov priključak. Čest je to slučaj u zadarskom zaleđu gdje još ima ruševina iz Domovinskog rata.

Čak su cijev razvukli do obližnjeg povrtnjaka i napravili ilegalni sustav natapanja. Samo u Smokoviću 10-ak je takvih ilegalnih priključaka. Vodovod prijavi, policija izađe na očevid.

- Ali kad dođe do suda pitaju koliko je potrošio vode, kako mi možemo znati koliko je potrošio vode. Onda kažu ako ne možete dokazati da je potrošio više od 1000 kuna to pada, kaže direktor Vodovoda Zadar.

Pada zbog vodokradica i tlak u javnom vodoopskrbnom sustavu.

- Ruše nam hidrauliku našeg sustava. Mi smo nemoćni jer nama je sada tlak u našem cjevovodu tu na Pudarici ispod dva bara, ističe Matek.

A da bi vodoopskrba bila zadovoljavajuća tlak u cjevovodu treba biti dva puta veći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!