U Lici još oko 100 kućanstava bez struje, u Karlobagu problemi zbog bure

28.02.2023.

Zadnja izmjena 20:48

Autor: Hrvoje Matejčić/Mario Kurevija/Dnevnik/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Jaka bura otežava posao radnicima

Jaka bura otežava posao radnicima

Foto: Dnevnik / HRT

Dalmacija više nije u prometnoj blokadi, no loši vremenski uvjeti i dalje stvaraju probleme u Lici. Broj kućanstava bez električne energije na cijelom ličkom području pao je s oko 700 na oko 500, pa na stotinjak mahom u kontinentalnom dijelu. Najteže je na karlobaškom području, gdje je bura u jačanju zaustavila popravke na elektromreži.

Stotinjak korisnika Elektrolike još bez struje, sutra se očekuje normalizacija


U Ličko-senjskoj županiji, posebno u Donjem Lapcu, Srbu, Štikadi i u podvelebitskom Primorju od Karlobaga do Barić Drage, još je stotinjak korisnika bez struje, doznaje se kasno popodne u Elektrolici gdje očekuju da će se sutra stanje normalizirati.

Ukupno je zbog vrlo loših vremenskih uvjeta tijekom ponedjeljka i danas bez struje u županiji bilo oko 900 korisnika, napominju iz Elektrolike.

Na otklanjanju kvarova na dalekovodima, uzrokovanih olujnom i orkanskom burom i visokim i vlažnim snijegom, u protekla dva danas u ličkim prostranstvima i u podvelebitskom Primorju radi 80 montera podijeljenih u 12 ekipa.

U ime HEP-a, distribucijskog područja Elektrolika Gospić, direktor Božo Marković pohvalio je djelatnike na njihovoj požrtvovnosti da lociraju kvarove i otklone ih. Djelatnici Elektrolike unatoč dubokom snijegu, pješice ili na radnim strojevima ili motornim saonicama, dolaze do nepristupačnih mjesta kvara i penju se na dalekovod kako bi kvar otklanjali na jakom vjetru i hladnoći, rekao je Marković.

Zato je pozvao na strpljenje korisnike koji su još bez struje.

Nekim je kućanstvima Elektrolika dostavila strujne agregate, na dva mjesta na karlobaškom području su veliki agregati, od 70 i 160 kW, koji napajaju dvije trafostanice, tako da struje ima puno domaćinstava, iako se kvar nije mogao otkloniti, dodao je.

U još dvadesetak domaćinstava dostavljeni su mali agregati.

Kvarovi se jednim djelom još ne mogu otkloniti zbog jake bure, preopasno je ili i nemoguće popeti se na neke dalekovode. Također, događa se da se teškom mukom dođe do dalekovoda preko kojeg je vjetar nanio veliku granu ili neki drugi predmet i uzrokovao kratki spoj, djelatnici uklone kvar, a onda za kratko vrijeme na drugom mjestu nastane novi kvar, kaže Marković.

U općini Donji Lapac u naselju Nebljusi, te u Srbu toliko je nepristupačan teren i veliki kvarovi da pokušaji još nisu dali rezultate, rekao je Marković i obećao korisnicima, kojih je do stotinu, da će sutra svakako nastojati riješiti kvar, ne bude li novih pogoršanja vremena. Isto se očekuje za Štikadu kod Gračaca gdje je trinaest kućanstava bez struje.

U Karlobagu je počela je puhati jaka bura, ali radnici HEP-a uspjeli su sanirati najveći dio problema u podvelebitskom primorju, gdje su doveli dva velika agregata i tako je cijelo naselje od 40-ak kuća dobilo električnu energiju, javio je večeras iz Karlobaga naš novinar Hrvoje Matejčić u HTV-ovu središnjem Dnevniku. Broj kućanstava bez struje na karlobaškom području tako se smanjio na samo tri. 


Vrlo je teško na ličkom dijelu, gdje se radnici HEP-a probijaju kroz snijeg visine od pola metra i hodajući dolaze do stupova da bi tek otkrili kvar i onda ga sanirali.


- S jedne strane tamo snijeg zadaje probleme, a s druge strane ovdje je jaka bura, preko 60 km/h. Radnici HEP-a zapravo se ne smiju penjati na stupove, i na taj način dolazi do problema odgode radova, rekao je Matejčić.


Načelnik općine Karlobag Boris Smojver rekao je za HTV-ov Dnevnik da nije lako živjeti u takvim uvjetima. Do 2012. godine u Barić Dragi i Lukovu Šugarju svakodnevna je pojava bila da su ljudi bez električne energije, dodao je.


- Rekonstrukcijom dalekovoda i popravkom mreže do današnjeg dana i ovih ekstremnih uvjeta leda i orkanske bure imali su redovito struju. Sad se opet suočavaju s takvom nestašicom, rekao je Smojver, zahvalivši djelatnicima HEP-a na požrtvovnosti i trudu.

Rad u snijegu i na buri


Djelatnici Elektrolike jučer su radili zameteni u snijegu, a danas na karlobaškoj buri koja je tek malo popustila.

Na 20-kilovoltnom dalekovodu u Barić Dragi popucale su žice. Od jačine bure ni vezica na kacigi nije izdržala. U pomoć su pristigli i djelatnici HEP-a iz Gospića.

- Nije lagano, sigurno vidite i sami kakav je teren, kakva je bura vani, koliki je obujam posla. Trudimo se koliko možemo. Na ovoj lokaciji nas je 22, a prema Senju su još 2-3 ekipe po 5-6 ljudi, kazao je Nikola Stilinović, koordinator terenske jedinice Karlobag.

Bura u jačanju nije dopustila daljnje radove pa su iz Gospića dovezeni agregati.

- Pokušali smo nešto, digli užad koja je popadala, ali jednostavno ne možemo ni iz Zadra ni iz Karlobaga proslijediti napon. Počeli smo agregate raznositi po kućama gdje ima stanovnika, kazao je Tomislav Mataija iz HEP-a u Karlobagu. 

Jadranka Milković iz Barić Drage prije godinu dana se doselila iz Italije. Struje nije imala od nedjelje pa je pozdravila i postojeće privremeno rješenje. Poseban je problem hrana u zamrzivačima, pa će s agregatom možda nešto i spasiti.

Zbog bure i nanosa snijega došlo je i do problema u prometu, posebno na dionici Gospić-Karlobag. Neki vozači tvrdoglavo se ne pridržavaju znaka zabrane prometovanja. Milan Bačić iz Lika cesta d.o.o. kaže da puše olujna bura i stvara snježne zapuhe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!