Plenković: U ponedjeljak odluke o ublažavanju rasta cijena goriva

12:00 / 03.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HRT

Na samom početku današnje sjednice Vlade premijer je izrazio solidarnost s građanima u Krapinsko-zagorskoj županiji. 

- Jučer sam razgovarao i sa županom. Upoznao sam se i s detaljima. Ministrica Vučković je obišla dio pogođenih područja, kao Vlada ćemo učiniti sve što možemo kako bismo sanirali ovu nepogodu - rekao je Plenković i naglasio da su ovakve neprilike posljedice klimatskih promjena.

Uništeni su brojni proizvodni kapaciteti, trajni nasadi, plastenici, gospodarske zgrade, oprema, pa će Vlada pripremiti natječaj na koji će se moći javiti svi koji imaju oštećenja.

Premijer se osvrnuo i na uvođenje eura, napomenuo je da će Hrvatska postati jedna od zemalja s drugom najjačom valutom na svijetu što će, kaže imati utjecaja i na kreditni rejting jer ćemo postati bitno bolji i snažniji nego smo bili prije. Bit ćemo, kaže, zemlja koja će provesti najkraći period u europskoj čekaonici jer niti jedna druga zemlja nije provela toliko malo vremena u ovoj fazi.


- Imali smo i važan sastanak Europskog vijeća, gdje se dogovarala pozicija o 6. paketu sankcija protiv Rusije, paket je uključio i zabranu uvoza nafte uz određene iznimke, sve to skupa na snagu 1. siječnja, za Hrvatsku se otvara velika mogućnost za dodatne investicije i preinaka koji bi postojeće kapacitete koji su sada na 2,9 mlrd kubika plina godišnje, mogli bi ići na čak 6,1 mlrd kubika, time bi učinili Hrvatsku referentnom, mogla bismo postati energetski hub kada je riječ o plinu za Sloveniju, BiH, Mađarsku... dolazimo u poziciju da kapitaliziramo svoj geostrateški položaj - izjavio je premijer.

Kada je riječ o cijeni nafte, imat će, rekao je, sastanak u Vladi u ponedjeljak i donijet će odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata. Resorna ministarstva sada provode potrebne analize.

Još jučer u Osijeku najavio je da će vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka. Predviđa se da će od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva biti veće za 90 lipa po litri, a benzina za oko 70 lipa po litri.

- Imamo zakonske osnove odnosno uredbu i to smo već radili intervenirajući u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i danas popodne ćemo na užem kabinetu vlade raspravljati tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane - rekao je premijer jučer u Osijeku.

Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 13,86 kuna što je tri lipe više nego u ponedjeljak kada je stajala 13,83 kune, dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 22 lipe.

Premijer je u ime Vlade čestitao kraljici Elizabeti koja je jučer navršila 70. godina vladanja.

- Želimo joj puno sreće, to je jedna poruka dobrih odnosa Hrvatske i Velike Britanije - zaključio je.

Na dnevnom redu sjednice su dvije odluke vezane uz nabavu energenata - odluka o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju Republike Hrvatske te odluka o osiguranju zaliha plina na teritoriju Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!