Na Velom Brijunu oštećen i djelomično potopljen putnički brod "Brijunka"

27.03.2023.

17:06

Autor: Hina/HRT/A.V.

Na Velom Brijunu oštećen i djelomično potopljen putnički brod "Brijunka"

Na Velom Brijunu oštećen i djelomično potopljen putnički brod "Brijunka"

Foto: HTV / HRT

Putnički brod "Brijunka" oštećen je i djelomično potopljen u nevremenu na Velom Brijunu dok je bio na vezu, a u tijeku je očevid o okolnostima nezgode, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Službenici pulske Lučke kapetanije dojavu o nezgodi primili su u ponedjeljak ujutro, u 7.25 sati, od djelatnika Nacionalnog parka Brijuni, koji su javili o teškom oštećenju i djelomičnom potonuću putničkog broda Brijunka tijekom boravka na vezu, na otoku Veli Brijun.


Očevidom na mjestu pomorske nesreće utvrđena je znatna materijalna šteta na 17-metarskom brodu u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni. Dok je brod bio na vezu, kritično mu je oštećen pramac i lijeva strana trupa zbog jakog vjetra i valova, a zbog naplavljivanja djelomično je potonuo cijelom dužinom do razine palube.


Putnički brod je bio privezan uz lijevi bok iza motornog broda Supin, također u vlasništvu NP Brijuni, a na kojemu je u krmenome dijelu utvrđeno manje oštećenje, nastalo od udara Brijunke. 


- U spremnicima pogonskog goriva putničkog broda Brijunka preostalo je oko 1.000 litara plavog diesela, stoga je brod preventivno opasan plutajućim, samo-upijajućim branama. Nakon toga u dogovoru sa zapovjedništvom Javne vatrogasne postrojbe Pula, postavljena je i plivajuća zaštitna brana, dok će se na lokaciji nalaziti skimer, kao i ostala oprema za sprečavanje onečišćenja, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te dodali da na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a plutajući dijelovi broda i brodske opreme izvađeni su na obalu.


Iz nadležnosti Lučke kapetanije Pula za putnički brod Brijunka izrečena je zabrana plovidbe, a vlasniku je izdan nalog za vađenje broda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!