Na Zrinjevcu održan prosvjedni skup solidarnosti s građankama SAD-a

04.07.2022.

21:21

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT/Hina

Prosvjedni skup na Zrinjevcu

Prosvjedni skup na Zrinjevcu

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Na Zrinjevcu je održan prosvjedni skup solidarnosti kojim se ovaj dan proslavio kao Dan ženske nezavisnosti. Skup su organizirali zaklada Solidarna, udruge Roda, Cesi i Crosol. Okupljeni su ovim skupom pokazali solidarnost s građankama SAD-a u otporu ukidanju prava na pobačaj. Izrazili su podršku Amerikankama koje su, kako kažu, izgubile pravo na slobodu odlučivanja i pravo na zdravstvenu skrb prilikom prekida trudnoće.

Prosvjedni skup održan je u znak solidarnosti s građankama SAD-a, gdje je Vrhovni sud ukinuo ustavnu zaštitu prava na prekid trudnoće te spomenuto pitanje spustio na razinu saveznih država, napominju organizatorice.


- Ovo je zajednička borba, svaki put kada krene regresija ženskih prava u jednoj zemlji to se prelijeva na druge zemlje. Naša je dužnost solidarizirati se i pokazati otpor prema snagama koje bi htjele uskratiti ženama njihova prava, izjavila je Sanja Cesar iz CESI-ja.


Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarno rekla je da u demokraciji žene ne smiju biti drugotne, a sekularne vlasti ne smiju raditi "dealove" s interesnim skupinama koje omogućuju globalni vjerski fundamentalistički pokret koji je, kako je ustvrdila, uvelike doprinio ishodu odluke Vrhovnog suda u SAD-u.

Šesnaest američkih saveznih najavilo je skoro donošenje zakona koji će ženama zabraniti pobačaj ili znatno otežati uvjete pod kojima će on biti moguć. Te su države označene crvenom bojom na karti SAD-a koja je kredom iscrtana ispred Glazbenog paviljona na Zrinjevcu. Oko karte SAD-a, okupljeni su prosvjednici zatim kredom ispisali nekoliko slogana podrške kao što su: Our bodies, our rights, Abortion is health care, It is 2022., why do we still have protest this shit, Samo hrabro, itd.

Iako ustavnopravni stručnjaci ističu da u Hrvatskoj ne može doći do potpune zabrane prekida trudnoće, Cesar odgovara da Hrvatice još ne mogu biti mirne glede tog pitanja, usprkos zakonu kojeg je ocijenila liberalnim.


- Trideset godina svjedočimo uskraćivanju informacija, manipulacijama, prizivu savjesti kod velikog broja ginekologa, visokim cijenama pobačaja u visini mjesečne plaće, itd. Vidimo na različite načine kako su vrhovne institucije i Katolička crkva u sprezi i kako vrše pritisak na žene, ustvrdila je.


Prosvjed na Zrinjevcu održan je na dan kada se u SAD-u slavi Dan nezavisnosti, zbog toga je skup nazvan Women's Independence Day. Julia Lemmon, studentica međunarodnih odnosa iz Kalifornije koja boravi u Hrvatskoj u sklopu programu razmjene studenata, pomogla je u organizaciji skupa kao stažistica u zakladi Solidarna.


- Između 60 i 65 posto Amerikanaca ne podržava ukidanje sporne presude, prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja. Međutim, za tu je odluku bilo dovoljno pet sudaca Vrhovnog suda, rekla je.


Lemmon smatra da bi u SAD-u moglo doći do novih presuda koje ograničavaju ljudska prava.


Clarence Thomas, jedan od petero konzervativnih sudaca Vrhovnim sudu, već je izjavio je da bi trebali razmotriti i ostale presedane koji dozvoljavaju kontracepciju, istospolne brakove i ostale prava dostupna seksualnim manjinama, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!