Rezultati nacionalnog ispita - polovina učenika pokazala osnovnu razinu znanja

17.06.2022.

20:06

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT/

Rezultati nacionalnog ispita

Rezultati nacionalnog ispita

Foto: HRT / HRT

Više od 4300 učenika osmih razreda iz 81 škole pisalo je prije mjesec dana nacionalni ispit iz pet predmeta. Rezultati pokazuju da je oko polovine učenika u svim predmetima pokazalo samo osnovnu razinu znanja. Najlošije su prošli na ispitu iz fizike - njih 17 i pol posto ima ispodprosječne rezultate.

Prvi tjedan u svibnju, osmaši su pisali nacionalne ispite, saznali su rezultate.

- Kod nas je to bilo preko 90 -95 posto, svi smo to shvatili kao dobru priliku za provjeru postignuća učenika – kaže profesor Božidar Bilafer, ravnatelj Osnovne škole Matka Laginje u Zagrebu.

Umjesto ocjena, rezultati nacionalnih ispita podijeljeni su u četiri razine postignuća - naprednu, srednju, osnovnu i ispod osnovne razine.

- Poruka koju smo išli prema školama, učiteljima i ravnateljima, da želimo da ispiti proisteknu iz redovite nastave i dodatnih oblika u nastavi, a ne nikakvih posebnih priprema – objašnjava Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ovo je realna slika osnovnoškolskog znanja, istaknuo je ravnatelj Filipović, koja je pokazala - polovina učenika na osnovnoj je razini u pet predmeta. Najlošije znanje osmaši su pokazali na testu iz fizike, slijedi kemija.

- To nije ništa novo, to je opća spoznaja jednog ozbiljnog problema u obrazovanju, a to je problematična stručna zastupljenost kad su ti predmeti u pitanju – poručuje Filipović.

Ljestvice najuspješnijih neće biti. Možemo se uspoređivati, ističe ravnatelj Bilafer, ali prema poštenim kriterijima.

- Nije svejedno ako jedna škola osam godina radi u jednoj smjeni, opremljena je kabinetima, mali broj učenika, a druga radi u dvije smjene, to nosi određenu razliku – smatra Bilafer.

Obrazovne vlasti mogu, na osnovi ovih rezultata, unijeti promjene u sustav, gdje treba.

- Hoće li nacionalni ispiti biti jedan od kriterija upisa u srednje škole, o tome će odlučiti Ministarstvo obrazovanja, mi ćemo stvoriti sve pretpostavke da će to biti moguće – poručuje Filipović.

Sljedeće godine, nacionalni ispiti provest će se u svim školama.

Moglo bi se provjeravati znanje iz još tri predmeta - stranog jezika, geografije i povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!