07:41 / 02.04.2021.

Autor: U mreži Prvog/HRT

Novotny: Nagledao sam se planova, Hrvatska mora trčati brže

U mreži Prvog o Nacionalnom planu oporavka

U mreži Prvog o Nacionalnom planu oporavka

Foto: Hrvatski radio / HRT

Nacionalni plan oporavka u radijskoj emisiji U mreži Prvog komentirali su posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić, dopredsjednik HUP ICT Udruge Hrvoje Balen te ekonomski analitičar Damir Novotny.


- Velika su sredstva, bespovratna - radi se o preko o 12 posto hrvatskog BDP-a. Plan se radio u skladu s našim razvojnim dokumentima. Koristili smo i program Vlade RH, Nacionalni program reformi te reformske preporuke EU-a i mjere iz tečajnog mehanizma. Peti dokument je Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine, kazao je Zvonimir Savić. Svi se dokumenti mogu pronaći na stranicama Vlade RH i stranici PlanOporavka.gov.hr, dodao je. 

Negodovanje je izrazio Hrvoje Balen koji je ustvrdio da će se prema planu novac namijenjem gospodarstvu koristiti uglavnom za javna poduzeća - HŽ, Hrvatske ceste i komunalna poduzeća. Naglasio je da poslodavci nisu sudjelovali u izradi dokumenta. Ne možemo se očitovati na ovaj 'sažetak plana', kazao je.  Apelirao je da se poslodavce i sindikate uključi u izradu i pripremu ovog plana. 

"Nagledao sam se planova"

- Nagledao sam se raznih planova u proteklih 20 do 30 godina, a koji se nisu nikad realizirali, bili su preopćeniti. Moramo ići prema specifičnim, operativnim planovima, upozorio je ekonomski analitičar Damir Novotny. Ključnim smatra pitanje - Što je cilj, da se vozimo ili da ubrzamo. Naglasio je kako Hrvatska mora trčati brže da bi se pomaknula na ljestvici razvijenosti među članicama EU-a.

- Hrvatskoj trebaju kvalitetna radna mjesta. Već 20 godina govorimo o strukturalnim reformama, ali se ništa ne događa. Dapače, stvaraju se neproduktivne strukture koje koče one produktivne. Moramo iskoristiti ovaj povijesni trenutak za provođenje reformi, dodao je. Naglasio je kako ipak nijedan novac nije besplatan, a kao sjajne programe oporavka naveo je programe Slovenije i Slovačke.  


Savić je kazao kako je Slovačka objavila samo konture plana a on je sličan hrvatskome. Dodao je da je Hrvatska prva u dinamici izrade plana - kako bi dobila novac za provođenje reformi. Smisao ovog dokumenta i jest da se konkretno navedu ciljane reforme i investicije, dodao je. 

Što smeta poslodavcima

- Ono što nam smeta jest činjenica da se poslodavci spominju kao osnovni korisnici sredstava. Međutim, ne znamo alokaciju sredstava za nas, forsiraju se krediti za poslodavce a za primjerice HŽ - bespovratna sredstva, upozorio je Hrvoje Balen. Kazao je i da u nekim stavkama plana dolazi do preklapanja javnog i privatnog. Također, naglašava - na natječajima će se radi uvjeta javljati konzorcijii što možda donosi priliku i strancima.  

Savić je kazao kako dokument nije gotov te da će se korekcije raditi a sredstva usmjeriti na segmente koji nisu dovoljno zastupljeni. Plan je da se krajem travna plan pošalje Komisiji koja ga mora odobriti, a zatim se ide na Europsko vijeće. Nada se da će najesen dokument biti prihvaćen i tada Hrvatska može tražiti uplatu bespovratnih sredstava u iznosu od 13 posto plana. 

Vlada je jučer predstavila Nacionalni plan oporavka i otpornosti, odnosno njegov dio koji se odnosi na nepovratnih 49 milijardi kuna. Od toga najviše će ići za gospodarstvo, 54 %. Obrazovanje, znanost i istraživanje dobit će 15 %, obnova zgrada 12, reforma pravosuđa i javne uprave 10, zdravstvo 5 te tržište rada 4 %. 

Od konkretnih projekata, ministar gospodarstva spomenuo je dva - ulaganje Rimac Automobila u razvoj i vozila nove mobilnosti, te transformaciju Rafinerije Sisak u biorafineriju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!