NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik

28.09.2022.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nadzorni odbor Ine odlučuje o novim članovima Uprave

Nadzorni odbor Ine odlučuje o novim članovima Uprave

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Nadzorni odbor Ine na današnjoj je sjednici primio na znanje ostavke MOL-ovih članova Uprave Ine i na prijedlog Vlade Republike Hrvatske opozvao preostale članove Uprave. Nadzorni je odbor potom imenovao novu Upravu. Novim predsjednikom Uprave Ine imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, na prijedlog MOL-a i s mandatom do 30. lipnja 2023. godine. Tri nova člana Uprave imenovana su na prijedlog Vlade Republike Hrvatske - Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko, na najdulje šest mjeseci, do imenovanja članova Uprave putem javnog natječaja.

Novi predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics već je bio član Uprave Ine od 2011. do 2018. godine i dobro je upoznat s poslovanjem kompanije. Na dužnost predsjednika Uprave Ine dolazi s dužnosti izvršnog potpredsjednika Usluga kupcima MOL Grupe i operativnog direktora MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Fakultetu za financije Sveučilišta Corvinus u Budimpešti te se specijalizirao za tržišta kapitala.

Ratatics je počeo svoju karijeru 2007. godine kao stručnjak za trgovinu plinom i poslovni razvoj u MOL-u, a zatim je 2009. imenovan voditeljem savjetodavnog tima Izvršnog odbora. Između 2009. i 2010. također je obnašao dužnost voditelja Organizacijskog razvoja i upravljanja procesima, a od 2010. do 2011. kao voditelj Usluga upravljanja. Od 2011. godine radio je kao potpredsjednik Korporativnog centra u kojemu je bio odgovoran za područje ljudskih resursa. Tijekom 2015. i 2016. bio je odgovoran za aktivnosti nabave, ulaganja i komunikacija MOL Grupe kao viši potpredsjednik Korporativnog centra.

- Njegova izuzetna stručnost i iskustvo stečeno u upravljačkim ulogama na navedenim područjima u MOL Grupi donijet će dodatnu vrijednost upravljanju Inom, stoji u priopćenju Ine.

I Berislav Gašo i Krisztián Pulay također su proveli dugi niz godina u MOL Grupi, obnašajući razne menadžerske funkcije te u Inu, kako se navodi u priopćenju, donose bogato stručno znanje, kako iz rafinerijskog poslovanja, tako i istraživanja i proizvodnje te korporativnih usluga. Također, obojica su već radili u Ini i dobro poznaju tvrtku. Berislav Gašo ulazi u Upravu s mjesta izvršnog potpredsjednika Istraživanja i proizvodnje te člana Izvršnog odbora MOL Grupe. Pridružio se Ini 2010. godine kao direktor korporativnih usluga, a 2012. prelazi u MOL Grupu. Krisztián Pulay dolazi s pozicije višeg potpredsjednika MOL Grupe za razvoj rafinerijskog poslovanja. Od 2012. do 2016. godine radio je u Ini na različitim poslovima, posljednje kao direktor Sektora za upravljanje investicijama.

Miroslav Skalicki iskusan je menadžer i poduzetnik s 35 godina radnog iskustva u raznim tvrtkama iz energetskog sektora. Hrvoje Šimović dolazi u Upravu Ine s pozicije redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje radi od 2003. godine. Uz akademsku karijeru, navode iz Ine, posjeduje bogato iskustvo u raznim konzultantskim ulogama u području fiskalne održivosti javnog sektora. Marin Zovko dolazi s mjesta člana Uprave Plinacra, hrvatske kompanije za transport prirodnog plina. Magistrirao je poslovno upravljanje (MBA) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon što je Šimović podnio ostavku na dužnost člana Odbora za reviziju u Ini od dana njegovog imenovanja za člana Uprave, Nadzorni odbor imenovao je Sanju Sever Mališ novom članicom Odbora za reviziju.

Nadzorni odbor također je primio na znanje nalaze interne istrage vezane uz “slučaj Škugor”, s kojima raspolaže i USKOK.

- Sjednica Nadzornog odbora trajala je gotovo četiri sata. Nije bilo većih iznenađenja. Prema neslužbenim informacijama, na sjednici nije bilo previše disonantnih tonova. Ono što je proteklih dana bilo u fokusu - pitanje otpremina za dosadašnje hrvatske članove Uprave koji su odbijali otići s funkcije jer su smatrali da nisu odgovorni za novonastalu situaciju - prema prijedlogu NO-a, trebali bi otići bez otpremnina, rekao je Mladen Sirovica u Dnevniku.

- Što čeka Inu u narednom periodu, teško je prognozirati. Činjenica je da postoje neriješni vlasnički odnosi, da su stalna trvenja između Vlade i MOL-a, da ova situacija s plinskom aferom sigurno nije doprinijela tom smirivanju. Vlada je najavila da će tražiti promjenu modela upravljanja Inom, no to će biti jedan dugotrajan proces s neizvjesnim završetkom, dodao je Sirovica.

- Kad se donese odluka o vanjskom revizoru nastavit će se procesi i razgovori s mađarskom stranom koji moraju dovesti do promjene načina upravljanja. Ovo kako je bilo sada, ne može ostati ovako. U konačnici, INA je naša kompanija, ona je tu u Hrvatskoj, važna nam je u energetskoj krizi i nije normalno da se odluke donose tako, a kamoli da se ide za počinjenjem kaznenih djela, rekao je danas premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!