17:28 / 08.09.2020.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Najizazovnija i najneobičnija školska godina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako se svi trude poštovati epidemiološke mjere, čini se da je održavanje razmaka jedan od najvećih izazova.
Jučer je za oko 460.000 školarca počela najneobičnija nastavna godina dosad. Različiti modeli nastave, poštovanje detaljnih epidemioloških mjera, obvezno nošenje maski za mnoge učenike i učitelje - novost su za sve u sustavu. Svakim danom pojavljuju se nova pitanja koja treba rješavati.

- Uz maske, razmak i mjerenje temperature počela nova školska godina
- Fuchs: Počinje najneizvjesnija školska godina

- Fuchs: Mogući problemi sa zamjenama kod predmetne nastave

Iako se svi trude poštovati epidemiološke mjere, čini se da je održavanje razmaka jedan od najvećih izazova.

- Nemoguća misija je držati razmak, jer oni čim izađu van ili čim se malo ustanu, svi su kao pčelice jedan na drugome, rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ "Bol" iz Splita.

U nekim pak školama još čekaju rješenja za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama.

- Preko udruga smo zasad osigurali vrlo malo, a tijekom ljeta smo dobili odbijenice. Žalili su se roditelji i mi i sada čekamo rješenje Ministarstva, rekao je Tihomir Hidek, ravnatelj OŠ Blage Zadre iz Vukovara.

Stižu rješenja za pomoćnike u nastavi, potvrdio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs tijekom obilaska novootvorene škole u Pribislavcu.

- Otišli su zadnji, prije toga su pušteni svi ostali, ja ne znam koji je to postotak, jedan mali dio postotka koji županije nisu proslijedile dovoljno rano prema Ministarstvu, nego je došlo prije nekoliko dana i to je danas riješeno, poručio je Fuchs.

Škole su napravile sve kako bi stvorile sigurno okružje za učenike, no svakodnevan boravak u njima otvara nova pitanja.

- Problem je taj kako su sad djeca cijelo vrijeme u razredu, oni ne smiju izlaziti na hodnik tijekom odmora, ne smiju izaći van, oni su cijelo vrijeme u razredu. Eventualno mogu ići na WC i to će biti izazovno, rekla je Karla Blaslov, profesorica matematike u OŠ Gornje Vrapče iz Zagreba.

U danas objavljenim uputama HZJZ-a objašnjenje - odmori na otvorenom su dobrodošli i nužni dok to vremenske prilike omogućuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!