Najviša cijena ulja i mljevenog mesa manja, a šećera i lopatice veća za 26 centi

13.01.2023.

15:13

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vlada objavila nove cijene prehrambenih proizvoda

Vlada objavila nove cijene prehrambenih proizvoda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlada je na sjednici u petak izmijenila odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, pa je tako najviša moguća maloprodajna cijena suncokretovog ulja i mljevenog mesa smanjena za dvije kune odnosno 26 centi, a cijena šećera i svinjske lopatice povećana za isti iznos.


Današnjom odlukom se tako cijena dva proizvoda smanjuje za dvije kune odnosno 26 centi pa najviša maloprodajna cijena litre ulja sada može iznositi 1,86 eura, a svinjskog mljevenog mesa (pakiranje od kilograma) 4,11 eura. Za dvije kune ili za 26 centi povećava se maksimalna cijena dva proizvoda pa je cijena kilograma šećera limitirana na 1,33 eura, a kilograma svinjske lopatice na 3,58 eura.

Cijene devet proizvoda će tako i dalje biti ograničene, a ograničenje će trajati do 31. ožujka ove godine, odnosno do isteka paketa mjera pomoći građanima iz rujna prošle godine, rekao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Naime, odlukom Vlade od lanjskog rujna, limitirane su cijene devet prehrambenih proizvoda, a uz spomenuta četiri proizvoda i nadalje su limitirane cijene UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti na 7,39 kuna (0,98 eura) po litri, a svinjskog vrata s kostima na 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu.

Nadalje, cijena cijelog pileta po kilogramu ostaje limitirana na 24,99 kuna (3,32 eura), najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu iznosi 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu 6,29 kuna (0,83 eura).

Više pogledajte u prilogu Šime Vičevića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!