Poskupljenja u trgovinama do 13%, u pekarnicama do 15%; objavljena visina novčanih kazni

13.01.2023.

13:36

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Vedrana Filpović Grčić

Vedrana Filpović Grčić

Foto: HRT / HTV/Shutterstock

Nakon isteka roka za vraćanje cijena na razine prije uvođenja eura, premijer je na sjednici Vlade rekao da su mnogi poslušali i spustili cijene, a za one koji nisu, najavio je rigorozne kazne i još jači inspekcijski nadzor. Kazne nisu male, za pravne osobe iznose i do 26 tisuća, za trgovce i ugostitelje do 1090 eura. Inspekcije su utvrdile da su pekari, s eurom, cijene podignuli oko 15, u pojedinim slučajevima i do 30 posto. U gotovo polovini inspekcijskih nadzora u ugostiteljstvu utvrđeno je neopravdano povećanje cijena, negdje i više od 40 posto.

Stop nepoštenoj trgovačkoj praksi - poruka je Vlade nakon što je otkriveno da je u 30 posto inspekcijskih nadzora utvrđeno neopravdano povećanje cijena.

- Ne budu li u roku, koji im je zadan, vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, snosit će predviđene novčane kazne. Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, kao i zakonskih propisa koji su doneseni, kao što smo rekli, imamo niz alata za zaštitu potrošača, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Najavljivalo se već da bi to moglo biti vraćanje cijena na razdoblje prije uvođenja eura kao i ukidanje subvencija prekršiteljima.

- Nije se odustalo od ničega što smo najavljivali, nego smo odluku donijeli kako smo donijeli zato što smo iz ovih nalaza, koji su nam prezentirani, vidjeli da dobar dio poslovnih subjekata vraća cijene sukladno odluci Vlade od prošlog tjedna, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ministar naglašava i da je Vlada od 10 najvećih trgovačkih lanaca zatražila cijene 80 proizvoda tijekom cijele prošle godine, kako bi ih građani mogli uspoređivati.

Oni koji krše pravila - neće proći nekažnjeno. Državni inspektorat nastavit će nadzirati cijene radi zaštite potrošača, kazala je pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić, a nastavak nadzora najavili su i Porezna i Carinska uprava.

Prema podacima koje je iznijela, tržišna i turistička inspekcija od 7. do 11. siječnja obavile su ukupno 696 nadzora, pri čemu je u njih 178 utvrđeno neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022., a 103 inspekcijska nadzora još su u tijeku.

U 30 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još utvrđuju, uočeno je neopravdano povećanje cijena.

Tržišna inspekcija obavila je 398 nadzora, a utvrđen je 51 slučaj nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, od čega 29 slučajeva u uslužnim djelatnostima, 14 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te osam u ostaloj trgovini na malo.

Filipović-Grčić istaknula je da je više od 70 posto poslovnih subjekata tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do njegova okončanja, vratilo cijene na razinu od 31. prosinca 2022.

Navela je i kako je prema preliminarnim podacima utvrđeno za frizerske usluge i usluge njege tijela prosječno neopravdano povećanje cijena do 20 posto, dok su u pojedinim inspekcijskih nadzorima utvrđena povećanja cijena pojedinih usluga i do 50 posto. 

Prosječna poskupljenja u trgovinama do 13 posto, u pekarnicama do 15 posto

Što se tiče trgovine na malo, preliminarni podaci pokazuju prosječno povećanje cijena kontroliranih proizvoda do 13 posto - primjerice pileće meso, pureće meso, dimljena pečenica, voda, sok, jaja.

U pekarnicama je zabilježeno povećanje cijena kruha i ostalih proizvoda do 15 posto, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje cijena pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30 posto.

Turistički inspektori obavili su 298 inspekcijskih nadzora te su u 127 nadzora (42,6 posto) utvrdili da su ugostitelji nakon 31. prosinca 2022., dakle od 1. siječnja 2023., neopravdano povećali cijenu ugostiteljske usluge od 0,5 do 15 posto, a iznimno u pojedinim slučajevima povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga čak do 43 posto.


Filipović-Grčić je istaknula kako sada slijedi poduzimanje upravnih i prekršajnih mjera, a visina kazne je propisana do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok je za fizičku osobu - trgovca najviša propisna kazna do 1.990,84 eura.

Onima koji su tijekom nadzora vratili cijene svojih proizvoda to će im se uzeti kao olakotna okolnost pri odmjeravanju visine novčane kazne. No nasuprot tomu, svi oni poslovni subjekti koji nisu postupili po zaključku Vlade, odnosno koji su neopravdano povećali cijene, to će im se uzeti kao otegotna okolnost.

Filipović-Grčić poručila je da će inspekcije Državnog inspektorata i dalje, svaka u dijelu svoje nadležnosti, nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore.

Porezna uprava provela 163 nadzora, u dvije trećine utvrđene nepravilnosti

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša je izvijestio da je ta institucija nadzorne aktivnosti započela 9. siječnja, do sada je provela 163 ciljana nadzora na temelju dojava građana, a u dvije trećine slučajeva su utvrđene nepravilnosti. Kada je riječ o planovima za buduća postupanja, tjedno bi trebalo biti minimalno 250 nadzora, uz sudjelovanje minimalno 100 inspektora, rekao je Kutleša.

Demirović: Neopravdano porasle cijene cigareta, u prosjeku za 1,17 posto

Ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović je istaknuo da je ta institucija svoje aktivnosti prioritetno usmjerila na pojačani nadzor subjekata koji podliježu primjeni carinskog i trošarinskog zakonodavstva. Pritom, u prvom redu je provedena detaljna analiza cijena duhanskih prerađevina i naftnih derivata.

Analizom cjelokupnog hrvatskog tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, više od 250 pojedinačnih proizvoda, generalno se može zaključiti da su cijene cigareta, koje su daleko najznačajniji duhanski proizvod, neopravdano porasle, u prosjeku 1,17 posto. Nadalje, cijene sitno rezanog duhana prosječno su neopravdano porasle za 0,72 posto, a cijene grijanih duhanskih proizvoda za 1,30 posto.

- Iako se na prvi pogled može zaključiti da se radi o ne tako značajnom rastu cijena duhanskih prerađevina, treba naglasiti da se radi o rastu koji je neopravdan i prije svega uvjetovan neopravdanim zaokruživanjem cijena, istaknuo je Demirović.

Tijekom dana će se održati i sastanak s predstavnicima tog sektora kojima će se predstaviti rezultati analize, a Demirović je rekao da sve upućuje na to da će sami poslovni subjekti korigirati cijene.

Također, izvijestio je Demirović, u završnoj je fazi i provedba nadzora kretanja cijena naftnih derivata, a preliminarno se može utvrditi da je i tu, tijekom prvih dana uvođenja eura, došlo do slučajeva neopravdanog podizanja cijena.

S ciljem zaštite potrošača i provedbe zaključka Vlade, od 1. siječnja Carinska uprava započela je provedbu i 50 nadzornih postupaka, različitog stupnja kompleksnosti, koji ne uključuju nadzor tržišta duhanskih prerađevina i naftnih derivata, naveo je Demirović.

Zbog najavljenih poskupljenja, Vlada je razgovarala i s predstavnicima telekoma.

- Mnogi od njih koriste mjere koje su jako i njima dobrodošle vezano za povećanje električne energije, i to 10 postotno povećanje. Razgovaramo s njima, još uvijek nemamo konačno, ali vjerojatno neće doći ni do toga, poručio je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Ali loših primjera ima napretek pa će inspektori krenuti u još žešći obračun s onima koji ne odustaju od lova u mutnom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!