Zdravstvena inspekcija u KB-u Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice utvrdila proceduralne propuste

18:57 / 16.05.2022.

Autor: T.V./HRT

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Zarko Basic/HTV / PIXSELL/HRT

Radi rasvjetljavanja svih činjenica u tijeku medicinskog zbrinjavanja pacijentice te objektivnog informiranja javnosti, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, obavila je zdravstveno-inspekcijski nadzor u KB-u Sv. Duh, u KBC-u Sestre milosrdnice i KB-u Merkur. Nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju i razgovora s djelatnicima u svim navedenim ustanovama, utvrđeni su proceduralni propusti u KB-u Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere. U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog složenog slučaja, zdravstvena inspekcija ocijenila je potrebnim izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice te će se o utvrđenim činjenicama naknadno izvijestiti javnost, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB-u Sv. Duh, utvrđeno je nepoštovanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostupanjsku komisiju KBC-a Zagreb, dok je u KBC-u Sestre milosrdnice, kojemu se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno pacijenticu obavijestiti o njezinu pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu, stoji u priopćenju.

Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB-a Sv. Duh, očito je da je nalaz magnetne rezonancije očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o tome. O navedenome će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice. Nadalje, zdravstvena je inspekcija, također temeljem medicinske dokumentacije, utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB-a Sv. Duh kako bi joj se maksimalno olakšalo njezino zdravstveno stanje, dodaje se u priopćenju.

U postupanjima KB-a Merkur, nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostupanjske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC-u Zagreb, stoji u priopćenju.

Kako je javnost upoznata, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, donijela je odluku o prekidu trudnoće o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative, priopćeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!