Napokon sanacija Savskog pješačkog mosta

17:15 / 25.01.2021.

Autor: HRT

Omiljeni most pješacima i biciklistima

Omiljeni most pješacima i biciklistima

Foto: HRT / HRT

Najstariji postojeći most u Zagrebu, poznat kao Savski pješački most, u katastrofalnom je stanju. Dugo je bio zapušten i opasan za prolaznike. Napokon je započela njegova sanacija.

Omiljeni most pješacima i biciklistima u posljednje vrijeme bio je sve samo ne omiljen. Rupe, istrošeni materijali kao da su prizivali neku nesreću. No to se unatoč lošim i kozmetičkim popravcima na sreću nije dogodilo.

Ni posljednji potresi nisu mu učinili ništa dobro, iako su ga stručnjaci pregledali i proglasili sigurnim, Savski most vapio je za obnovom.

- Most je doživio svoju starost i kojem je sada potrebna sanacija odnosno kompletna rekonstrukcija, zamjena čeličnih profila i antikorozivna zaštita - objašnjava Ante Borovina, izvođač radova.

Da biste se uvjerili u kakvom je stanju, potreban je pogled s donje strane. Nužna je obnova stupova, a tu su i zahrđali ležajevi i dijelovi koji nedostaju.

- Konstrukciju moramo pomoću hidrauličnih preša i cilindara podignuti i onda napraviti nove ležajeva i osigurati konstrukcija kako je i prvotno projektirana - kaže Ante Kelava, izvođač radova.

Kompleksan posao trajat će 14 mjeseci, stajat će oko 28 milijuna kuna bez PDV-a, za to će biti dovoljno 40 radnika i tri inženjera. Savski most do sada je bio namijenjen samo pješacima i biciklistima, no obnovom se otvaraju i nove opcije.

- To znači da će most dobiti jednu novu vizuru da će biti siguran za pješački promet i u slučaju željene realizacije nekoga prometa da će isto biti moguća - kaže Borovina.

Za vrijeme radova, mostom će biti zabranjen prolaz pa će se svi koji inače ovuda prolaze morati snaći, kao što su se snašli i svi koji otežano prelaze Most mladosti na kojemu radovi traju već duže vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!