09:07 / 15.09.2021.

Autor: V.G./Vijesti/HRT/IMS/Hina

Policija kaznila osam 'antimaskera' zbog 26 prekršaja pred školom

Krapinske Toplice

Krapinske Toplice

Foto: HTV / HRT

Ne smiruje se situacija u Krapinskim Toplicama. Protivnici nošenja maski ponovno su došli podržati roditelje koji ne žele da njihov sin nosi masku u školi, a učenik ni danas nije pohađao nastavu. Prosvjednici, roditelji i učenik cijelo su jutro u blizini škole, a ulaz u zgradu danas osiguravaju ne samo zaštitari nego i policija.


- Mome sinu smeta maska i guši ga, ne može disati. Trpio je cijelu prošlu godinu, ali sad više ne može. Traje nastavni proces, sin je u školi, ali pred školom, rekao je Kristijan Gaćina, učenikov otac.

Policija kaznila osam 'antimaskera' zbog 26 prekršaja pred školom

Krapinsko-zagorska policija sankcionirala je osam osoba zbog 26 počinjenih prekršaja tijekom okupljanja ispred škole u Krapinskim Toplicama kojima su se protivili nošenju maski djece u školi.


Policija je utvrdila jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira posebno drskim ponašanjem, pet prekršaja zbog neprijavljenog javnog okupljanja na mjestu gdje je to zabranjeno (školska ustanova), sedam prekršaja zbog nenošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru i 13 prekršaja zbog odbijanja davanja osobne iskaznice na uvid na traženje službene osobe.

Također, policija je u srijedu priopćila da je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu su, s obzirom na to da dijete nije prekršajno odgovorno, dopisom obavijestili mjerodavni Centar za socijalnu skrb.

U policiji kažu da se posljednjih nekoliko dana pred školom okupljalo nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija ondje bila nazočna.

S obzirom na to da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti sa Zakonom o javnom okupljanju, policajci su, sukladno sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole, kažu u policiji.

Budući da se okupljanje događalo u blizini odgojno-obrazovne ustanove, iznimno su obazrivo postupali prema okupljenima, ponajprije pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama, ističu.

Upravo zato, navode, policija je snimala i fotografirala okupljanje te su se i tako utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja.

Napominju kako i dalje provode kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba.

Ako se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, iz policije najavljuju da će podnijeti prijave mjerodavnim tijelima.

Podsjećaju da su za sigurnost školskih ustanova odgovorni osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policija na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole, dolazi na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svojeg djelokruga.

- Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mjere i radnje provodile radi zaštite djece, zaključuju u u krapinsko-zagorskoj policiji.

Prosvjednici ispred OŠ Krapinske Toplice: Mi smo samo prolaznici

- Ovo nije prosvjed, mi smo nitko i ništa, samo prolaznici. Tako su u srijedu okupljeni ispred Osnovne škole Krapinske Toplice odgovarali na novinarska pitanja do kada će prosvjedovati zbog roditelja Kristijana Gaćine koji ne želi da mu sin u školi nosi masku.

Nakon što se Gaćina pobunio zbog toga što mu sin mora nositi masku u zajedničkim prostorima škole, prosvjednici se od prošlog petka okupljaju pred školom zbog čega su angažirani i zaštitari, a pred zgradom škole su i policijski službenici.

U srijedu se pred školom skupilo šest-sedam prosvjednika koji se na zahtjev policijskih službenika nisu htjeli predstaviti, pa je nekoliko njih privedeno.

Na novinarska pitanja do kada misle prosvjedovati, okupljeni su odgovorili da "ovo nije prosvjed" pitajući novinare znaju li oni definiciju prosvjeda. Kada su ih novinari pak upitali zašto su se onda okupili pred školom i tko su oni, prosvjednici su odgovorili kako su oni "samo prolaznici" i upitali novinare zašto su oni tu. Nakon što su im novinari objasnili kako samo rade svoj posao, prosvjednici su im odgovorili da su "tako govorili i Hitlerovi ljudi".

Ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar rekao je kako roditelji odbijaju njegov poziv da dođu u školu na razgovor, a škola čini sve kako bi se učenici osjećali sigurno.

- Sve institucije koje se brinu za zdravlje i sigurnost djece upoznate su sa situacijom, a zaštitari i MUP pomažu kako bi se u školi nesmetano radilo, kazao je ravnatelj.


Fuchs: Tužno je da roditelji koriste dijete za propagiranje vlastitih ideja

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u srijedu je ocijenio kako je tužno da se roditelji koriste dijetetom za propagiranje vlastitih ideja, komentirajući situaciju u Osnovnoj školi Krapinske Toplice, a upozorio je i da takvo ponašanje može potaknuti druge da čine stvari koje nisu u redu.


- Sve skupa, jako tužna situacija da se djeca koriste u nekakve svrhe propagiranja nekih svojih stavova i ideja, ocijenio je Fuchs.

- Nadam se da će to prestati. Jer, zaista je to vrlo, vrlo loša situacija, dodao je ministar i upozorio da takvo ponašanje "može izazvati neka druga nedolična i nezgodna ponašanja".

Naveo je pritom i primjer škole u Savskom Gaju gdje je jedan od roditelja, koliko mu je poznato i pod utjecajem alkohola, tijekom roditeljskog sastanka koji se održavao na otvorenom, uz riječi 'ako ne možete riješiti situaciju, rješavajte je ovako', zabio džepni nožić u stol.

- Ne možemo reći da je izravno povezano, ali ovakvo ponašanje u javnosti sigurno može potaknuti nekog drugog na stvari koje nisu u redu, rekao je Fuchs, no vjeruje da cijela situacija neće prerasti "u nešto veće".

Potvrdio je i da ima djece koja pokušavaju "imitirati priču i ne žele staviti masku", ali da to nije na razini da bi se moglo govoriti o tome da je riječ o smišljenoj situaciji.

Postoje i indikacije, rekao je, da antimaskeri putem društvenih mreža razmjenjuju poruke i pozivaju na okupljanja, a istaknuo je i da je u Krapinskim Toplicama prosvjedovalo samo troje čija djeca idu u tu školu (roditelji dječaka i majka jedne djevojčice).

- Svi ostali koji su bili tamo nisu roditelji djece iz te škole, štoviše svi roditelji, osim ovo troje, dapače se obraćaju i nama i županijskim vlastima i traže da se škola ostavi na miru", istaknuo je ministar.

Na tvrdnju jednog od novinara kako roditelji dječaka u Krapinskim Toplicama žele da dijete ide u školu, ali bez maske, odnosno na pitanje postoji li mogućnost da se pronađe kompromis, Fuchs je odgovorio protupitanjem: "Kako mislite da to organiziramo? Da dijete sjedi ispred razreda ili vani u dvorištu?"

Dodao je kako ne može razumjeti da roditelji djeteta ne mogu shvatiti da je pravilo da se maske stavljaju od ulaznih vrata škole do razreda.

- To je kao da vam netko kaže da je škola donijela odluku da se zbog kiše, pa je zmazano i blato, skidaju cipele na ulasku u školu i obuku papuče. I onda vi kažete ne, moje će dijete s blatnjavim čizmama ići do razreda i neće brisati noge, zato što ja mislim da mu to ograničava pravo na kretanje. To je tjeranje maka na konac i apsurdna situacija, plastično je objasnio novinaru.

Ministar je naglasio da pravila o nošenju maski sigurno nisu donijeli da bi mučili djecu te ponovno podsjetio da ih je u školama nužno nositi samo u zajedničkim prostorijama odnosno da ih u toj školi nitko ne nosi za vrijeme nastave jer su učionice dovoljno velike te ima dovoljno razmaka između učenika.

Naveo je i da dijete nema medicinske indikacije da ne bi smjelo nositi masku i ocijenio kako u tom smislu "ne bi trebalo raditi kompromise". "Jer, onda ne znam gdje ćemo doći. Onda nećemo moći provoditi apsolutno nikakve mjere, niti zaštite, niti pravila. I onda to više neće imati veze niti s covidom, ni s ničim, nego ćemo početi izmišljati raznorazne stvari. I to nije dobro", poručio je.

Na kraju se osvrnuo i na fenomen iznimnog broja odlikaša u školama te rekao kako je "počeo oko 2014. godine, a kulminaciju doživio 2019., godini prvog lockdowna i najdužeg štrajka prosvjetnih djelatnika".

Pretpostavljam da su te školske godine ocjene bile vrlo velikodušno davane s obzirom na to da je izgubljeno jako puno vremena i prosvjetni radnici nisu baš mogli ispitivati kako treba, ocijenio je Fuchs te dodao da su sada krenuli "prema silaznoj putanja" te su prošle školske godine ocjene bile na razini ranijih godina.

Istaknuo je i da se pripremaju određene promjene u sustavu kako bi se došlo do što objektivnijeg ocjenjivanja te će se ove godine prvi put provesti nacionalni ispiti za učenike 5. i 8. razreda čime će se "dobiti puno bolji uvid u znanje učenika iz različitih škola".

Fuchs: Socijalne službe moraju odraditi svoj dio posla

Situaciju je jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" komentirao resorni ministar.

- Obrazovni proces ne smije se narušavati. Članak 11. Zakona o okupljanju i prosvjedovanju izrijekom kaže da svako okupljanje i prosvjedovanje ne smije biti u školi i oko nje dok su djeca u njoj, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Govorio je i o mogućim posljedicama za roditelje.

- Sada socijalne službe moraju odraditi svoj dio posla. Mi tu kao Ministarstvo ne možemo mnogo napraviti. Ne može mnogo napraviti vjerojatno ni ravnatelj sam po sebi. I sada postoji zakonom predviđena procedura o skrbi. U konačnici, već je to nekoliko puta rečeno, postoji, naravno, prije toga razgovori s roditeljima, postoje određene mandatne, novčane kazne, prekršajne kazne itd., i u krajnjoj liniji to vam je ta finalna procjena da se može čak, a ja se nadam da do toga neće doći, pokrenuti postupak oduzimanja djeteta zbog neodgovornog ponašanja i zapostavljanja djeteta u smislu njegovih obrazovnih procesa, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!