Roditeljima učenika uručene prekršajne prijave

10:01 / 14.09.2021.

Autor: HRT

U Školu u Krapinskim Toplicama stigla  pravobraniteljica za djecu

U Školu u Krapinskim Toplicama stigla pravobraniteljica za djecu

Foto: HRT / HTV

Učenik Osnovne škole Krapinske Toplice čiji roditelji ne žele da nosi masku ni danas nije pohađao nastavu. Roditelji su u društvu desetak osoba stigli pred školu, no policija ih je nakon pola sata udaljila, a tijekom dana roditeljima je uručila prekršajni nalog. Stanje se ne smiruje, u školu je stigla i pravobraniteljica za djecu, a zaštitari još stoje na ulazu.

S obzirom na to da učenik opet nije bio na nastavi jer ne želi nositi masku, s roditeljima je učio na školskom dvorištu. Pred školom je prosvjedovala i skupina antimaskera, koja se nakon svađe s policijom udaljila. Policija je dječakovim roditeljima pokušala uručiti prekršajne prijave, ali su ih oni odbili primiti. Tijekom dana ipak su ih dobili.

S roditeljima je ponovno razgovarao i ravnatelj škole, kako bi mirno riješili situaciju, ali kaže da ne popuštaju.

- Ne bih ulazio u taj dio performansa roditelja i onih koji su se snimali ispred zaštitara i škole kako bi možda pokazali koliko dječak želi učiti. Njemu nije mjesto vani, njemu je mjesto u školi, njemu je mjesto u razredu s vršnjacima, poručio je ravnatelj Samson Štribohar.

Kako bi pokušala pomoći u rješavanju nastale situacije, u školu je stigla i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Rekla je da su organizacija rada i pravila ponašanja u školi regulirani dokumentom Ministarstva obrazovanja, a njime se štiti zdravlje, koje je sada primarno za sve u školi, prema tome i zdravlje svih učenika.

- Bez obzira na stavove roditelja i osjećaj zamora koji je ova pandemija kod mnogih izazvala, važno je da djeci budu podrška i da djecu informiraju i da ih svakako ne podržavaju u kršenju pravila škole jer to sigurno nije u najboljem interesu djece, poručila je Helenca Pirnat Dragičević.


Zbog sumnje na ugrožavanje prava djeteta na obrazovanje, škola se još prošli tjedan obratila Centru za socijalnu skrb.

- Nama obitelj nije poznata od prije. U tijeku je procjena obitelji i obiteljskih okolnosti i poduzimanje radnji koje su u nadležnosti Centra, rekla je Tanja Cujzek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok.

Policija je dosad podnijela 26 prekršajnih prijava protiv obitelji Gaćina i prosvjednika, koje je pak župan nazvao "uvoznima" jer dolaze iz drugih županija.

A Topličanima je dosta i medijske pozornosti i prosvjeda.

I sutra će zaštitari dočekivati učenike i nastavnike u Krapinskim Toplicama, a policija provodi kriminalistička istraživanja.

Sve je, podsjetimo, počelo u petak, kada su pred školom prosvjedovali protivnici nošenja maski, a i jučer ih se ponovno okupilo desetak u znak potpore dječaku i njegovim roditeljima. 

- Svatko može imati svoje uvjerenje, živimo u demokratskom društvu. Netko tko ne želi nositi masku po kući ili na svojim privatnim mjestima, naravno da to neće raditi. Ali ako postoje pravila, ona vrijede za sve. Možemo se s nečim ne slagati i to izražavati javno, pišući i protestirajući, ali ne na području škola i vrtića. U prvom je redu sigurnost djece i nastavnika, a onda sve ostalo, poručio je ministar Radovan Fuchs, koji je jučer posjetio školu u Krapinskim Toplicama.

Župan Kolar u školi u Krapinskim Toplicama: To je predstava za javnost

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar bio je u Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama te je, komentirajući stanje u školi vezano uz nezadovoljstvo manjeg dijela roditelja zbog toga što im djeca nose maske, rekao da je to predstava za javnost.

Župan Kolar razgovarao je s nezadovoljnim roditeljima. 

Ističući kako situacija nikako nije dobra jer bi djeca normalno i sigurno trebala ići u školu, što je županija postigla angažiranjem zaštitara, Kolar je rekao kako je roditeljima tog učenika poručio "da se ne vrijedi inatiti". 

- Imamo 308 učenika u Osnovnoj školi Krapinske Toplice i svi se pridržavaju svih mjera, jedino ne on, koji je čitavu prošlu školsku godinu nosio masku za vrijeme nastave, izjavio je župan. Kako je rekao Kolar, učenici koji imaju liječničke potvrde ne trebaju nositi maske, no u ovom slučaju, dodao je, zdravstveni problem ne postoji.

- Nadam se da će prevladati zdrav razum i da će dijete krenuti u školu kao i svi ostali. Nisam siguran koliko otac više sam odlučuje, a koliko je to ova agresivna skupina oko njega, ocijenio je Kolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!