Vlada predložila nastavak pregovora o KU 26. travnja, sindikate će primiti i premijer

13.04.2022.

18:28

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Prošli tjedan državne i javne službe odbile su Vladinu ponudu o rastu osnovice plaće od 2 posto u ovoj godini i naknadi od kunu i 20 lipa po kilometru za troškove prijevoza. Tražili su rast od 4 posto, da se u pregovore uključi i premijer Plenković te da se Vlada do danas očituje o njihovu prijedlogu. Iz Vlade je poslijepodne stigla obavijest da će premijer predstavnike sindikata primiti na sastanak 26. travnja. Prije toga, istoga dana, trebali bi se i nastaviti pregovori predstavnika Vlade i sindikata o sklapanju temeljnoga kolektivnog ugovora.


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas je razgovarao s predstavnikom sindikata Vilimom Ribićem i predložio nastavak pregovora Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju temeljnoga kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te Vlade i sindikata državnih službi o sklapanju kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, potvrdio je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Sindikati državnih i javnih službi traže povećanje osnovice plaća i nezadovoljni su aktualnom ponudom Vlade o povećanju od 2 posto, zbog čega su tražili da se u pregovore uključi i premijer, a zaprijetili su i održavanjem štrajka.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Ribić je Hini rekao kako će u iduća dva dana biti obavljene konzultacije sindikata o prijedlogu koji mu je prenio ministar Aladrović, da se 26. travnja nastave pregovori. Osobno smatra da do nastavka pregovora treba doći.

- Nama je cilj riješiti problem, a štrajk je krajnje sredstvo koje neki put ne možemo izbjeći, rekao je.

Ribić drži da će sindikati prihvatiti prijedlog Vlade o nastavku pregovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!