Stipić: Argumenti su na strani sindikata, Vladi ne trebaju štrajkovi

12.04.2022.

14:41

Autor: K.D./HRT/IMS

Željko Stipić

Željko Stipić

Foto: HTV / HRT

Pregovori o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te one u javnim službama propali su. Ni na 13. sastanku prošlog tjedna nije postignut dogovor sa sindikatima javnih službi.

Predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić kaže za HRT kako i dalje postoji nada da će dogovor s predstavnicima Vlade postići.

- Cilj sindikata je bio jedan, barem jednako kvalitetan temeljni kolektivni ugovor kakav smo imali unatrag četiri godine. Sindikati nisu ušli u ove pregovore s nekakvim megalomanskim zahtjevima. Imali smo problema s inflacijom od 2010. do 2015. i sad je ponovno ta inflacija. Kad pregovarate o dokumentu koji treba trajati tri, četiri godine, itekako trebate uvažiti tu okolnost. Kada je u pitanju cijena rada, cilj Sindikata bio je da se ona ne smanjuje – to znači da osnovica nekako prati inflaciju. Smatramo da je, s obzirom na situaciju, to jedan vrlo realno postavljen zahtjev, objašnjava Stipić. 

Sindikat traži da se u pregovore uključi i sam premijer, koji bi se o svemu trebao očitovati do sutra.

- Imali smo tih 12 bezuspješnih sastanaka, bilo je 'lutanja' tijekom tih pregovora. Smatramo kako je ovo jedno prvorazredno političko pitanje, radi se o ugovoru koji regulira radno-pravni status 180 tisuća zaposlenih u javnim službama, sve su te službe od vitalnog značenja za funkcioniranje države. Smatramo da upravo u ovoj situaciji, koja je itekako osjetljiva, Vladi ne treba ulica ni štrajkovi. I smatramo kako su svi argumenti na našoj strani i da ćemo imati velikih problema to iskomunicirati s našim članstvom, čak i ako Vlada i izađe u susret sindikalnim zahtjevima. Vidite što se događa na dnevnoj bazi, cijene divljaju i ljudi sve teže spajaju kraj s krajem. Sindikati su spremni na taj rizik, a to očekujemo i od Vlade. Bit ću jako razočaran ako se na tom sastanku ne dogovorimo, rekao je te dodao kako "do nekog rješenja mora doći do 1. svibnja".

Ako Vlada ostane pri svojoj ponudi, upozorava da će biti iscrpljene sve mogućnosti koje nude pregovori.

- Prije samog štrajka postoji još jedan institut, a to je postupak mirenja, ali tada je već štrajk najavljen. Nadam se da nećemo uopće doći u tu fazu. Ako mirenja ne bude, zna se što sindikatima preostaje – nepopularne mjere. To su industrijske akcije, mi se za njih spremamo, u sindikatu uvijek morate za to biti spremni, iako nikad za tim ne posežete olako. Svjesni smo toga da štrajk ostavlja vrlo bolne posljedice.

Ako se nakon Uskrsa štrajk ipak dogodi, ne želi još govoriti tko će sve u njemu sudjelovati jer prednost ipak daje mirnom rješenju spora. 

Osim pregovora o cijeni rada, još jedan predmet spora je naknada za prijevoz.

- Uz plaću, to je najizdašnije materijalno pravo. U pitanju je gotovo 400 milijuna kuna na godišnjoj razini i tu se također sporimo. Posljedica svega što se događa je divljanje cijena energenata. Prije četiri godine smo ugovorili kunu po kilometru. Život je pregazio naše rješenje i deseci tisuća naših kolegica i kolega sve teže uopće funkcioniraju i zbog ovog problema. Oni moraju svakog tjedna ići na benzinsku i, objektivno, sve više iz svog džepa moraju dodavati jer im poslodavac ne nadoknađuje ni približan iznos koji oni potroše, kaže Stipić.

Sindikati su, dodaje, predložili dugoročno održivo rješenje, gdje bi visina naknade za prijevoz ovisila o kretanju cijene goriva. 

- To rješenje već postoji u brojnim zemljama, no Vlada odbija to rješenje uz obrazloženje da bi ministru financija bilo teško projicirati koliki je to trošak u državnom proračunu te da bi to značilo dodatni angažman računovođa, koji bi to na mjesečnoj bazi morali obračunavati u školama, zdravstvenim ustanovama, centrima socijalne skrbi. Ako bi se i to odbilo, onda ćemo sigurno, mi ćemo inzistirati da to bude minimalan iznos između 1,30 i 1,40 kuna.

Šanse da s Vladine strane bude pomaka za oba pitanja, smatra, ima, "ali pitanje je hoće li to biti dovoljno da dođe do okončanja spora".

- Rok je sutra. Svjesni smo da je blagdansko vrijeme, ali čim prođe Uskrs, mi se nadamo pozivu na sastanak te da ćemo napokon imati konture novog temeljnog ugovora, kaže Stipić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!