Nova ponuda sindikatima zdravstva, nema štrajka dok traju pregovori

19.06.2023.

Zadnja izmjena 15:59

Autor: HRT

Izjave nakon sastanka u Ministarstvu

Izjave nakon sastanka u Ministarstvu

Foto: HRT / HTV

U Ministarstvu zdravstva završili su pregovori o povećanju plaća medicinskim sestrama i tehičarima. Sindikati su dobili novu ponudu i pregovore nastavljaju iduću srijedu 28. lipnja. Štrajk je i dalje opcija, ali ga neće biti dok traju pregovori, najavili su. 

Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak komentirao je izjavu državnog tajnika da je sindikatima rečeno na sastanku da su, prema izračunu - dobili i više od 10 posto.

- Zadovoljni smo s povećanjem za određene kategorije. Tražili smo minimalno 10 posto. Povećanja od 100, 80 i 60 eura jesu pomak, ali sigurno da nisu zadovoljni oni s visokom stručnom spremom, tj. oni koji imaju koeficijent iznad 1.867 i nisu dobili ništa. Bila je intencija da malo odskoče oni koji imaju najmanje, rekao je.

Dodao je kako žele Kolektivni ugovor za zdravstvo i zdravstveno osiguranje dodatno pojačati u skladu s očekivanjima sindikalnih članova i nastavljaju pregovore iduću srijedu 28. lipnja. Tada će imati nove izračune o onome o čemu smo danas razgovarali i očekuju pomak.

- Obzirom da uskoro ističe produžena primjena KU Vlada će iduću srijedu donijeti odluku o njegovoj primjeni do završetka novog pregovaranja. Pregovarati moramo, a kako će to završiti u ovom trenutku ne možemo reći, dodao je Topolnjak.

- Pregovori i dalje traju. Jedan dio smo riješili, a sad gledamo to dodatno riješiti kroz granski ugovor. Kad smo govorili o minimalno 10 posto bila je riječ da se to riješi kroz bilo koju varijantu (koeficijente, uvjete rada). Gledamo da ugovorimo ono što je maksimalno moguće i naći rješenje da naši ljudi još neke stvari dobiju, izjavila je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

Podsjetimo, Vlada je uredbom povećala koeficijent liječnicima za 10 posto dok je ostalim djelatnicima u zdravstvu on povećan od 3 do 5,4 posto. Medicinske sestre i drugi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici to smatraju degradirajućim i traže povećanje od 10 posto i bolje uvjete rada. Naglašavaju da zdravstveni sustav bez njih ne može funkcionirati i da ih u sustavu nedostaje.

Stoga su u svibnju organizirali niz manjih prosvjeda ispred bolnica diljem Hrvatske te prosvjed u Zagrebu. Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak najavila je štrajk medicinskih sestara ako se rješenje ne pronađe. Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak uoči današnjih pregovora potvrdio je da je štrajk i dalje opcija.


Dulibić: Dobili su i više nego što su sindikati tražili


Izjavu nakon sastanka dao je i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva ​Tomislav Dulibić.

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan, pokazali smo im sve izračune koje smo imali. Morate znati da su ukupna traženja sindikata bila negdje na razini 285 milijuna eura, a ukupno ovo koliko su oni dobili, kroz izmjenu uredbe krajem travnja i kroz ovaj privremeni dodatak koji je donesen prošlog tjedna na Vladi, govorimo o cifri od 300 milijuna eura. Možemo reći da su oni dobili i više nego što su tražili, ali nažalost uvijek su djelomično nezadovoljni, pa tako i sad, rekao je.

- Kolektivni ugovor za zdravstvo ističe ovih dana. Mi ćemo na Vladi u srijedu donijeti odluku o nastavku primjene svih pravila iz kolektivnog ugovora do sklapanja novog granskog ugovora ili do donošenja novog zakona o plaćama u javnim i državnim službama. Prvo smo elaborirali sve ove izračune, razgovarali smo o tome, razgovarali smo o memorandumu o sporazumijevanju koji je bio donesen između Vlade i sindikata o rastu plaća u javnim službama i nastavljamo sljedeći tjedan pregovore isto o ovim drugim elementima koji postoje u granskom kolektivnom ugovoru, a koji se ne odnose samo na materijalna prava, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!