Nastavljeno obilježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica

22.01.2023.

Zadnja izmjena 19:27

Autor: Melita Šare/Dnevnik/IMS/HRT

30. obljetnica VRO Maslenica

30. obljetnica VRO Maslenica

Foto: HTV / HRT

Nastavljeno je obilježavanje tridesete godišnjice operacije Maslenica, u kojoj je za samo 72 sata oslobođen velik dio zadarskoga zaleđa. Operacija kodnog imena "Gusar", tijekom koje je poginulo 127 branitelja, preokrenula je tijek Domovinskog rata. Nezaboravna ostaje scena podizanja hrvatske zastave na Maslenici kada su naše snage izbile na drugu stranu Novskog ždrila.

Hrvatska zastava na istom mjestu ponovno se diže i vijori i nakon 30 godina. Podizanje stijega na Maslenici, jedan je od najdojmljivijih trenutaka Domovinskog rata. Kakve je osjećaje to u njemu izazvalo kao mladom branitelju u dvadesetima, dobro se sjeća i Nediljko Demo, branitelj iz Grgurica. Preporodiš se, jednostavno, dade ti moral da se još boriš, kazao je.

Ivana Haberle, kao medicinska sestra vidjela je svašta. Sada već 15 godina sudjeluje u molitvenoj hodnji od Zelenog hrasta do Pridrage, na potezu gdje su se vodile odlučujuće bitke. Bura, osam sati hoda, gotovo 30 kilometara, za njih nije ništa.

Ispred Kašića su se prije 30 godina gomilali tenkovi, a iz zasjede je sijala smrt. Marija Valentić, majka poginulog pripadnika „Kuna”, kazala je da joj je sin poginuo kad je imao 18 i pol godina. 

- Za Hrvatsku sve, rekao je, i nikad je ne bi dao. Evo već 30 godina dolazimo. Sve se popravlja, radi, ali nikada više nema ni jednog.Teški su to dani, ne daj Bože nikada da se to više ponovi, izjavila je Marija Valentić.

Prisjeća se i Josip Andžić, predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije, koji je tada imao 22 godine. Miješani su osjećaji, emocije, kaže, zadovoljstvo, tuga, žalost, sreća.

Svatko se na svoj način došao pokloniti najvećim herojima. Neki svijećom i vijencima, neki maratonom po buri i kiši. Pripadnici "Kuna" okupili su se u Kašiću, kod križa od slavonskog hrasta i dalmatinskog kamena, gdje je upravo mnogo Slavonaca poginulo. "Pauci" i brojna izaslanstva kod Zelenog hrasta pokonila su se stradalim suborcima.

Nije zaboravljena niti Hrvatska ratna mornarica. Bila je to operacija u kojoj su prvi put zajedno sudjelovali branitelji u napadu s kopna, mora i iz zraka, čije su pobjedničke aktivnosti stvorile uvjete za daljnja oslobađanja Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!