Sindikati nezadovoljni nastavkom pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru

11.01.2022.

14:21

Autor: T.D./HRT/Hina

Sastanak pregovaračkih odbora

Sastanak pregovaračkih odbora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sindikati javnih i državnih službi izrazili su u utorak nezadovoljstvo nastavkom pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), jer Vlada ne pristaje ni na 13. plaću niti na povećanje osnovice plaće, već predlaže pregovore o troškovima prijevoza i sistematskih pregleda.


Pregovarački odbori Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi održali su sastanak o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Pregovori su se održali kroz dva sastanka i to s predstavnicima sindikata javnih službi i s predstavnicima državnih službi. Ministar Zdravko Marić rekao je kako će se o povećanju osnovice za ovu godinu još razgovarati.

Marić je nakon sastanka rekao kako je ideja bila nakon jučerašnjeg GSV-a da se prikažu makro i fiskalni pokazatelji i rizici.

- U tom kontekstu su i započeli razgovori i tako je bilo i danas na pregovorima. Mislim da smo s naše strane boili uvijek maksimalno otvoreni i transparentni. Što se tiče temeljnog kolektivnog ugovora, uz zadržavanje postojećih materijalnih prava u ugovoru, otvoriti razgovore o povećanju naknada koje se odnose na sistematske preglede, troškove prijevoza. Kao i svih godina, postojeći temeljni ugovor koji je istekao prije četiri godine. Sami znamo da je ova Vlada u nekoliko navrata korigirala osnovicu svih državnih i javnih službi. Pojedine djelatnosti su imali povremena povećanja. Kad se sve to zbroji ne govorimo o malom povećanju plaća koje se radilo paralelno s postojećim kolektivnim ugovorom. Na tom tragu došlo je s naše strane mišljenje da se u sljedećih nekoliko dana i tjedana, dok postoje rokovi, fokusiramo na prijevoz, sistematski pregled, a da o osnovici nastavimo i dalje razgovarati. Koji će modus biti, to ćemo još vidjeti, rekao je.

Istaknuo je kako se prati puno pokazatelja i indikatora.

- Paralelno u planu Nacionalnog plana i oporavka za naredni period nalazi se integralni zakon o plaćama koji bi trebao donijeti jedan iskorak i napredak u sustavu plaća. Taj zakon je u planu do polovice 2023. O povećanju osnovice za ovu godinu još ćemo razgovarati. Uzimamo u obzir sve pa i kretanje cijena proteklih mjeseci. Kada se gleda proteklih pet godina, prosječna plaća u Hrvatskoj porasla je za 27 posto, rekao je.

Naglasio je kako u aktualnoj godini o trenutno, gdje se očekuju podaci za prosinac, pokazat će se da je nastavljen trend ubrzavanja inflacije koji će još vrijediti i u prvim mjesecima ove nove godine.

- Sad je trenutak da potegnemo i za one druge. Nema podjela, zato i imamo dobre gospodarske rezultate i da ćemo oporavak dosegnuti i prije nego smo očekivali. I dalje izazovi postoje. Zato i idemo s ovakvim pristupom, dodao je.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je kako konkretne ponude od Vlade i nema.

- Rekli smo da ćemo raspravljati o prijevozu i osnovici i sistematskim pregledima. Nismo zadovoljni ponudom Vlade. Razumijemo situaciju. Porast siromaštva je porast i kriminaliteta. Prema tome će policija, pravosudna policija i carina imati više posla. Odgovorno tvrdimo da su naše plaće u državnim službama premale. Tražili smo povećanje osnovice od 8 posto i zato nismo zadovoljni ponudom Vlade. Smatramo da zbog specifičnosti posla javnih i državnih službi moramo biti bolje plaćeni.

Zdravko Lončar
je rekao kako sljedeći sastanak bi trebao biti za dva tjedna pa će se vidjeti do tada.

- Iz Vlade nisu ponudili rast osnovice. Govorilo se o troškovima liječničkog pregleda i još ostala neka prava koja su sitna prava koja su se pokazala nedosljednim u dosadašnjoj primjeni kolektivnog ugovora, dodao je.

Jagić je rekao kako se moglo čuti na sastanku kako je prošla godina bila dobra, ali ponavlja da se na njima ne smije štedjeti.

- To je politika države i to ne bi trebao biti naš problem što država nema novaca, dodao je.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Ćaić rekla je novinarima da je Vlada glatko odbila sindikalni prijedlog o 13. plaći, a nije htjela pregovarati o povećanju osnovice.


- Nama je apsolutno neprihvatljivo da nema nikakvog prijedloga za rast osnovice u 2022. godine u javnim službama. Očekujemo da će se takav stav Vlade promijeniti, kazala je Čulinović-Ćaić.


Na pitanje jesu li danas od Vlade tražili povećanje osnovice za osam posto, odgovorila je kako nisu to tražili već su čekali Vladin protuprijedlog.


Porast osnovice za osam posto jedan je od prijedloga koji ovisi o tome hoće li Vlada pristati na 13. plaću ili ne. Dogovor je sindikata, ako bude 13. plaća onda ćemo korigirati taj iznos, ako ne razgovarat ćemo koji iznos bi trebali tražiti, objasnila je Čulinović-Ćaić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!