11:43 / 21.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Beroš potvrdio: U KBC Sestre milosrdnice stigla inspekcija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matija Habljak / PIXSELL/HRT

Na internet stranici KBC-a Sestre milosrdnice, drugog po veličini kliničko-bolničkog centra, objavljena je odluka o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja te ustanove koji se bira na razdoblje od četiri godine.

Natječaj za novog ravnatelja raspisan je nakon niza sukoba u toj bolnici, u kojima je dosadašnja predstojnica Zavoda za radiologiju Dijana Zadravec optužila neke liječnike za sudjelovanje u kriminalnim radnjama i rad u privatnim klinikama čiji su vlasnici ili suvlasnici. 

U proteklom je razdoblju KBC Sestre milosrdnice napustila nekolicina radiologa, ustvrdivši da je za to odgovorna Zadravec, zbog čega je došlo u pitanje normalno funkcioniranje bolnice, a 17 djelatnika Klinike za tumore podnijelo je tužbu za mobing protiv Zadravec.

V. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk u srijedu je razriješio Dijanu Zadravec, ocijenivši da je njezino vođenje Zavoda rezultiralo ozbiljno narušenim međuljudskim odnosima i velikim odljevom kadrova. Do izbora novog predstojnika, dr. Vatavuk osobno je preuzeo vođenje Zavoda.

Vatavuk je također naveo kako je najnovije izvješće interne revizije, koju je zatražio njegov prethodnik na mjestu v. d. ravnatelja, pokazalo da nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju bolnice.

KBC Sestre milosrdnice

KBC Sestre milosrdnice

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Zadravec je nakon smjene ustvrdila da je "koruptivna hobotnica privremeno pobijedila" i u medijima iznijela nove optužbe protiv vodstva i nekoliko liječnika iz KBC-a.

Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić najavio je tužbu protiv Zadravec zbog klevete, jer ga je optužila da je dio kriminalne skupine i suvlasnik u privatnim klinikama.

Beroš potvrdio da je u KBC Sestre milosrdnice stigla inspekcija

Na Stožeru je ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio da je u Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice stigla inspekcija Ministarstva zdravstva kako bi se rasvijetlile potencijalne nepravilnosti za koje je pojedine liječnike optužila sada već bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Dijana Zadravec. Posla će biti i za Ministarstvo financija koje će provesti proračunski nadzor, a sve će biti dostupno hrvatskoj javnosti

Ministarstvo zdravstva: Kontrola i nadzor u KBC-u Sestara milosrdnica

- Od v. d. ravnatelja Zorana Vatavuka očekuje smirivanje stanja i prekid svih sukoba među zaposlenicima, te osiguranje redovitog rada i posvećenost potrebama pacijenata. U tim nastojanjima ima punu potporu Ministarstva, ističe Beroš.

- Prvi zadatak je osiguranje pružanja usluga pacijentima i suzdržavanje svih zaposlenika od daljnjeg javnog prepucavanja koje nanosi štetu ugledu te naše najstarije zdravstvene ustanove, a potom i detaljno analiziranje dosadašnjeg poslovanja kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i hrvatskoj javnosti prezentiralo pravo stanje stvari, poručuje Beroš.

Zato je, kaže, u KBC poslao zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva da obavi svoj dio posla, te zatražio od HZZO-a da obavi kontrolu i nadzor poslovanja. Dodatno će i Ministarstvo financija obaviti proračunski nadzor kojim će se utvrditi kako se raspolaže sredstvima zdravstvenih osiguranika i hrvatskih poreznih obveznika.

- Očekujem da nadležna državna tijela poduzmu radnje prema prijavama koje je podnijela bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju Dijana Zadravec. Rezultat svih kontrola i nadzora trebaju ustanoviti cjelovitu istinu o poslovanju bolnice, koja će odagnati sumnje s ustanove i njenih zaposlenika ili, u slučaju nezakonitih radnji, omogućiti učinkovitu primjenu zakonskih sankcija, navodi Beroš

Nemamo ni najmanje tolerancije za korupciju i eventualne zloporabe sredstava bolnice za privatne interese. To je čvrsto stajalište Ministarstva zdravstva, ali i opredjeljenje Vlade da se odlučno obračuna s takvim pojavama u svim segmentima društva, poručio je ministar.

Jandroković: Ponašanje Zadravec nanosi štetu HDZ-u

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je naglasio kako sve ono što se dešava KBC Sestre milosrdnice i ponašanje dr. Zadravec nanosi štetu HDZ-u.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!