Brković: Popis stanovništva vjerojatno u lipnju, bit će promjena

02.02.2021.

19:56

Autor: Kristina Bojić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Lidija Brković o popisu stanovništva

Lidija Brković o popisu stanovništva

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj bi se ove godine trebao provesti popis stanovništva, no sigurno neće početi 1. travnja, kako je bilo predviđeno. Dopuste li to epidemiološke prilike, popis bi se proveo u lipnju ove godine. Bit će to drugo pomicanje u 160 godina - onaj 1941. odgođen je zbog Drugog svjetskog rata. 


Popis stanovništva bio je predviđen za travanj, no sve je odgođeno zbog pandemije koronavirusa. 

- Popisi se odgađaju u iznimnim situacijama, ovo je jedna od tih. Mi nismo jedina država koja se s time susrela. Gotovo sve države, kako Europske unije tako i svijeta, a koje provode popise na terenu, bile su prisiljene odgoditi taj postupak, rekla je u Dnevniku glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković

Što se tiče novog termina provođenja popisa, Brković kaže da prate epidemiološku situaciju i konzultiraju se sa Stožerom civilne zaštite te dodaje da je naizglednije da bi se popis proveo u lipnju ove godine.

- Čim utvrdimo točan termin, javnost ćemo o tome obavijestiti. To će biti početkom lipnja, naravno, ako će to epidemiološka situacija dopustiti, dodaje ravnateljica DZS-a. 

Galerija
Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Foto: Dnevnik/HRT
Popis stanovništva, Foto: Dnevnik/HRTLidija Brković o popisu stanovništva, Foto: Dnevnik/HRTPopis stanovništva, Foto: Dnevnik/HRT

Velika promjena: Stanovnici će se moći samopopisati

Najavljeni popis stanovništva donosi novosti: popisivači će podatke prikupljati digitalno, na prijenosna računala, a stanovnici će moći i samopopisati članove svojeg kućanstva putem sustava e-građani.

- Jedan od naših strateških ciljeva jest modernizacija pri prikupljanju podataka. Sada nam je u ovoj situaciji velika prednost da svi koji koriste sustav e-građani, moći će se samopopisati. Prema procjeni, nešto više od 1,2 milijuna stanovnika barem je jednom pristupilo sustavu e-građani. Oni će moći popisati ne samo sebe, već i članove svojega kućanstva. 

Izmjena metodologije zbog potresa

Posebna je situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zbog razornog potresa 29.12.2020. Kako će se ljudi tamo popisati?

- Cilj je popisati sve stanovnike RH, a stanovnike razorenih područja također ćemo popisati, koliko će to biti moguće. Mi smo nakon potresa pristupili izmjeni metodologije. Svaki građanin, stanovnik RH koji se u trenutku popisa ne nađe u mjestu boravišta, već u drugom mjestu, on će se također popisati te će oni moći navesti da su u drugom mjestu zbog potresa. Uveli smo i dodatno pitanje kojim ćemo ih pitati namjeravaju li se vratiti na potresom pogođeno područje ili ne. 

Brković naglašava da će u popisu stanovništva naći svi oni građani koji će prilikom popisa izjaviti da žive u RH već godinu dana ili namjeravaju živjeti u Hrvatskoj barem godinu dana. 

Dodajmo da bi probni popis stanovništva Državni zavod za statistiku trebao provesti kako je i planirano, od 1. do 15. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!