19:35 / 11.05.2021.

Autor: Kristina Bojić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Skoko: Ne smatram da će doći do velike oporbe nasuprot HDZ-ovog kandidata

Skoko: Mislim da Ivan Radić može glatko pobijediti

Skoko: Mislim da Ivan Radić može glatko pobijediti

Foto: Dnevnik / HRT

Pet dana uoči lokalnih izbora možda najzanimljiviji HRejting otkriva tko vodi u utrci za Osijek. Rezultate predizbornih anketa za Dnevnik HTV-a analizira profesor Božo Skoko sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Prema anketi u  prvom krugu uvjerljivo vodi HDZ-ov Ivan Radić, izvjesno je da ulazi u drugi krug, ali u drugom krugu nema toliko veliku prednost u odnosu na Mlinarevića i Kušeca.

- Ako je suditi po kampanji koja je bila dosta blaga, čak i kada su bila u pitanju napadanja to je bilo nekako jako pristojno. Nismo vidjeli veliku polarizaciju oko ijedne teme koja bi možda udružila snage protiv HDZ-ovog kandidata, izjavio je prof. dr. sc. Božo Skoko, s Fakulteta političkih znanosti.

Na pitanje može li se dogoditi da se svi ostali kandidati ujedine protiv Radića, Skoko kaže kako ne smatra da će doći do velike oporbe nasuprot HDZ-ovog kandidata.

- Mislim da Ivan Radić može glatko pobijediti unatoč sitnim razlikama u drugom krugu. Prednost koju ima teško je sustići s obzirom na bazu neodlučnih koja i nije tako velika. S druge strane ako uzmemo SDP-ovog kandidata ili kandidata Domovinskog pokreta i Mosta, oni imaju relativno malu bazu koju mogu dodatno zagrabiti kako bi ugrozili samoga Radića, kaže Božo Skoko.

Borba za drugi krug

- Ovoga puta u Osijeku stvarno imamo dobre kandidate. Ako pogledamo HDZ-ovog kandidata kao novo lice, novu energiju, to su odigrali jako lijepo u kampanji. S druge strane SDP-ov kandidat je sigurno jači nego njegova stranka, on uživa određeni ugled u Osijeku, ali SDP je činio sve da mu našteti u samoj kampanji svojim podjelama i sukobima, obrazložio je Skoko.

- To govori o stanju SDP-a ne samo u Osijeku, već i na nacionalnoj razini. Ako pogledamo i druge dijelove Hrvatske vidimo da SDP ne stoji sjajno, dodao je.

- Spomenuo bih još kandidata Mlinarevića koji je sigurno iskorak, zato što donosi taj jedan poduzetnički duh i način razmišljanja u samu kampanju i samim time ju čini zanimljivom, rekao je Skoko.

Na pitanje kojeg kandidata vidi u drugom krugu s obzirom na tako malu razliku između kandidata Domovinskog pokreta i Mosta s jedne strane, i SDP-ovog kandidata s druge strane, analitičar Božo Skoko rekao je kako je teško reći, ali da bi dao nešto veću prednost Mlinareviću.

Promijena vlasti

Nakon dva Vrkićeva mandata sigurna je promjena vlasti u gradu na istoku. Najsigurniji po rezultatima za sada je veliki grad u kojem HDZ ima mogućnost dobiti gradonačelnika, i to nakon 28 godina.

- Osijek sociološki moramo promatrati kao jedan specifičan grad koji vrlo teško možemo uspoređivati s bilo kojim drugim velegradom u Hrvatskoj. Tamo smo imali jako aktivnu liberalnu scenu, imali smo niz kandidata koji su izlazili iz nekakvog nacionalnog mainstreama, zaključuje analitičar.

- Osječani su otvoreni drugačijima i sada nakon što su isprobali sve opcije okreću se ponovno HDZ-u, ali kroz jedan personalizirani lik mladog kandidata koji donosi nešto potpuno novo. S novim licem na čelu grada s nacionalnom vladom koja je HDZ-ova i koja će biti na vlasti još tri godine, sigurno vide neku dodatnu dobitnu kartu za razvoj Osijeka, objašnjava Skoko.

Sastavljanje skupštine

Potpora Vladimira Šišljagića i njegovih birača u drugom krugu, pod uvjetom da on u njega ne uđe, sigurno će biti važna, kaže prof. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti.

- Šišljagić je stari politički lisac s najvećim političkim iskustvom među svim kandidatima. Sigurno ima određene političke kredite među biračima, kaže Skoko.

- On će biti važan ne samo za potporu, jer potpora ne donosi automatski glasove. Birači se ili odluče između dva kandidata u finalu ili odustanu, ali pod pretpostavkom da dobije koju ruku u gradskom vijeću, sigurno će biti dobar rizničar na vagi, jer će biti problem sastavljanja većine, dodaje.

Kaže da iz trenutačne situacije izgleda da će HDZ vrlo teško HDZ formirati većinu u skupštini.

- Ali s druge strane kako poznajemo mentalitet Osječana i pogledamo prethodna gradska vijeća gdje su zapravo svi sa svima koalirali, od Ante Đapića do SDP-a, čini mi se da Osječani nekako lakše dogovore i pređu preko svih tih prepreka koje se možda ne bi usudili u Zagrebu ili nekim drugim dijelovima Hrvatske, zaključio je Božo Skoko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!