12:11 / 21.07.2021.

Autor: Dnevnik u podne/HRT

Škoro počasni predsjednik DP-a, Radić se neće kandidirati

Mario Radić i Vesna Vučemilović

Mario Radić i Vesna Vučemilović

Foto: D. Petric/P. Macek / PIXSELL

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju iznenadnu ostavku Miroslava Škore na mjesto šefa Domovinskog pokreta. Nakon što je članica predsjedništva DP-a Vesna Vučemilović oštro napala odnose s javnošću DP-a stiglo je i priopćenje v.d. predsjednika stranke Marija Radića koji najavljuje unutarstranačke izbore. 

- Zbog korektnosti Miroslava Škore i časnog poteza kakav još nije zabilježen u stranačkom životu Hrvatske, osobno ću, kao vršitelj dužnosti predsjednika stranke, predložiti da se izglasa novi Statut Domovinskog pokreta i uvede institucija počasnog predsjednika – jer Miroslav Škoro svojim je radom i političkim djelovanjem zaslužio to biti, stoji u priopćenju koje potpisuje v.d. predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. Pozdravlja ostavku glavnog tajnika stranke Darija Žepine budući glavnog tajnika prema Statutu stranke izravno imenuje predsjednik. Radić ističe kako razumije i Vesnu Vučemilović "koja teško prihvaća neopozivu ostavku svoga brata" te navodi da je u DR-u "nikada nisu gledali kao na sestru dojučerašnjeg predsjednika, već prije svega, kao na jednu od najaktivnijih zastupnica, koja je shodno svom intelektu, znanstvenoj reputaciji i pozitivnim emocijama, uvijek uživala veliku slobodu".

- Uz molbu svim našim članicama i članovima da u svakom trenutku vode računa o zadržavanju teško stečenog ugleda stranke, uz maksimalno razumijevanje, napominjem da su zahtjevi gospođe Vučemilović koje smo mogli čuti u nekoliko zadnjih javnih istupa, pomalo ishitreni, no, vjerujemo, ipak - dobronamjerni. Baš zbog toga, valja navesti da bi moje eventualno odstupanje s dužnosti zamjenika predsjednika DP-a, a sukladno Statutu sam i vršitelj dužnosti predsjednika stranke, značilo da DP do Sabora koji treba pripremiti, ostaje bez upravljačkih poluga, što bi dovelo do blokade rada stranke. To navodim, uz važnu napomenu da će u međuvremenu, sve političke i organizacijske odluke, vezane uz pripremu stranačkog sabora donositi Predsjedništvo Domovinskog pokreta, u kojem sjede časni, odgovorni i politički iskusni ljudi, napominje Radić.

Radić se neće kandidirati

Najavio je da će povesti DP "u temeljite i povijesne unutarstranačke izbore" na kojima će se "kroz istinski demokratski proces na jesenskom Saboru iznjedriti najbolji kandidati za dužnosti svih ustrojstvenih oblika, pa tako i predsjednika". Pozvao je sve članove, prijatelje i simpatizere Domovinskog pokreta u Domovini i izvan nje da zajedno daju sve od sebe "da se glas Domovinskog pokreta u budućnosti još snažnije čuje".

- Kako bih prekinuo bilo kakve zlonamjerne špekulacije koje dolaze iz krugova onih koji prije svega, nisu skloni Domovinskom pokretu, pa tako ni Hrvatskoj, ovim putem pred cjelokupnom javnošću izjavljujem kako mi ni na kraj pameti nije da se kandidiram za dužnost novog predsjednika stranke. Isto tako, uvjeravam vas da će novi predsjednik Domovinskog pokreta biti osoba koja okuplja, osoba koja zrači pobjedničkim mentalitetom i koja će beskompromisno zastupati naše političke vrijednosti, braniti naš svjetonazor i još više podići rejting Domovinskog pokreta.

Vesna Vučemilović oštro napala odnose s javnošću stranke 

- Začuđujuća je brzina kojom se ta zahvala od nekoga iz PR službe objavila na službenoj stranici DP-a. Ako nitko od nas ništa nije znao, kako to da netko tko radi u PR-u, imao već pripremljen tekst u stilu najgoreg sjevernokorejskog agitpropa, izjavila je za Hinu Vesna Vučemilović, komentirajući jučerašnje događaje i ostavku njezina brata. Spomenula je da je Škoro objavio svoju ostavku jučer u 14.34, a da je DP reagirao 19 minuta nakon toga podužim tekstom.
Zaključila je da je netko očigledno imao više informacija te upozorila da "netko treba objasniti tko su ti ljudi, za koje javnost ne zna, a očigledno imaju jako puno informacija, za razliku od članova predsjedništva, saborskih zastupnika i predsjedništva stranke".

Vučemilović je jučer je na Facebooku napisala da je uvjerena da će Škoro povući svoju odluku o ostavci, no danas je istaknula da je konačna odluka ipak na njemu te da misli da mu treba "duži odmor u mirnijem okruženju". Najvažnijim smatra da se sastanu tijela stranke te da Škorinu usvoji predsjedništvo. Nije željela odgovoriti na pitanje ima li Škoro prostora da povuče ostavku. Vučemilović smatra da bi i Mario Radić trebao podnijeti ostavku na mjesto političkog tajnika DP-a. Ipak, dodala je da ta ostavka ne bi utjecala na Radićevu poziciju zamjenika predsjednika. Istaknula je da bi to bio moralan čin jer ga je na tu funkciju izabrao sam Škoro. 

Reakcije političara se ne stišavaju

- Miro i ja smo proveli toliko neprospavanih noći u predsjedničkoj kampanji i tu smo se jako dobro upoznali, toliko dobro da ga i danas zovem svojim bratom. Toliko mi Miro znači. Kroz predsjedničku kampanju primio je puno niskih udaraca, toliko laži u javnom prostoru nikada nisam vidio o nekom političaru. (...) Tu je Miro Škoro izrekao jednu rečenicu koja će mi zauvijek ostati urezana u pamćenje: “Nas nitko više ne može zaustaviti!”, poručio je na Facebooku Stipo Mlinarić uz poruku Škori da bi se mnogi na njega mogli ugledati. 

- Žao mi je što je do toga došlo. Uvažavam pravo svakoga od nas da u određenom trenutku ima mogućnost povući poteze koje smatra potrebnima, ali definitivno da je iznenađenje za mene osobno, poručio je Ivan Penava

- Sve aktere na političkoj sceni iznenadila je odluka o odstupanju Miroslava Škore. Što se zbiva u Domovinskom pokretu teško mi je reći. Danas vidimo izjave i sestre gospodina Škore i političkog tajnika Domovinskog pokreta gospodina Radića. Radi se očito o internim problemima i nesuglasicama, izjavio je Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!