19:38 / 22.09.2019.

Autor: Iva Magušić-Dumančić

Nedostaje 300 lijekova - zamjenski ili po njega u inozemstvo?

-

-

Foto: - / -

Nakon kninske i ostalih 20-ak bolnica diljem Hrvatske strahuje od ovrhe. Iz ljekarničke komore upozoravaju da trenutačno nedostaje 300 vrsta lijekova. Neki uzmu zamjenski, a neki idu u inozemstvo po lijek.
Nakon što je ovršena kninska bolnica, i ostale koje su dužne veledrogerijama strahuju da bi im se to moglo dogoditi. S druge strane, iz ljekarničke komore upozoravaju da trenutačno nedostaje 300 vrsta lijekova.

Nakon kninske i ostalih 20-ak bolnica diljem Hrvatske strahuje od ovrhe. Primjerice u Općoj bolnici Pula koja nije u zakonskom okviru plaćanja unutar 60 dana, nego nakon oko 400-tinjak dana plaća lijekove.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji će se i sutra sastati s ravnateljima bolnica, ponavlja: dug će podmiriti županije i HZZO. Od toga ne odustaje.

- Postoji zakonski osnov gdje su jedino samo i isključivo županije odgovorne kao vlasnici bolnica za njihovo financijsko poslovanje. Naravno da ministarstvo i vlada neće okrenuti glavu, rekao je ministar Kujundžić.

No to je vatrogasna mjera, a sustav se godinama urušava.

S druge strane veledrogerije traže podmirivanje duga. Najveći dužnik je dubrovačka bolnica, a najduže čekaju vinkovačku. Prva ovršena, kninska, za sada može normalno funkcionirati - lijekova ima. 

- Za sada imamo lijekove, ovrha se dogodila i mi očekujemo rješavanje ovog pitanja u najkraćem mogućem roku tako da neće biti potrebe za dodatnim mjerama, tvrdi predsjednica Upravnog vijeća Opće i veteranske bolnice Knin Ana Marić.

No zato se žale u ljekarnama, pa čak i onim bolničkim. Najviše nedostaju antibiotici.

- Nedostaje 300 različitih lijekova, uzroci su različiti. Radi se o problemima u nabavi, proizvodnji ili komercijalnim razlozima, rekao je potpredsjednik Ljekarničke komore Mario Vrebčević.

Stanje za sada nije kritično i dostupni su zamjenski lijekovi, ali zbog svega su zabrinuti u udruzi za promicanje prava pacijenata. Ako lijeka nema, pacijenti ga nabavljaju u susjednim državama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!