17:12 / 16.10.2021.

Autor: Vijesti u 14/IMS/HRT

Nema novooboljelih u KBC-u Rijeka

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić

Foto: HTV / HRT

- Zaustavljeno je širenje infekcije koronavirusom na Odjelu gastroenterologije riječkog KBC-a. Ondje je zaraženo 19 pacijenata i troje djelatnika bolnice, ali situacija je sada pod nadzorom, rekao je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Alen Ružić.


- Svi podaci govore da je uspješno zaustavljeno širenje infekcije. Danas nemamo nijednog novog pozitivnog bolesnika ni djelatnika tako da smatramo da smo brzom, stručnom reakcijom u skladu s načelima zaštite od bolničkih infekcija pravodobno prevenirali neku veću štetu. Također je važno reći da nitko od zaraženih nema težu kliničku sliku, rekao je prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., ravnatelj KBC-a Rijeka.


Proboj koronavirusa u bolnički sustav i smrt pacijenta u riječkom KBC-u ministar zdravstva Vili Beroš iskoristio je kako bi još jednim upozorio na važnost toga da u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama, bude čvrst zid protuepidemijskih mjera.

Zaraženi pacijent u KBC-u Rijeka preminuo je još 4. rujna 

Povodom informacije koja se danas, 16. listopada, pojavila u više medija da je u KBC-u Rijeka umro 76-godišnji pacijent koji je bio cijepljen s dvije doze te „negativan“ pri prijemu, a naknadno se zarazio koronom, KBC Rijeka poručuje da nije riječ o pacijentu koji se ovog tjedna zarazio na Odjelu gastroenterologije. Riječ je o pacijentu koji je primljen zbog liječenja karotidnih arterija u kolovozu na Klinici za neurologiju, a koji je preminuo 4. rujna.

Na Odjelu gastroenterologije KBC-a Rijeka ovog tjedna zaražena su 24 pacijenata bolešću COVID-19, zbog čega su pravovremeno preseljeni na COVID-odjel uz odgovarajuću gastroenterološku skrb. Svi su ti pacijenti stabilno, a primjenom epidemioloških mjera onemogućeno je daljnje širenje virusa. Testirani su i svi djelatnici na odjelu pri čemu je naknadno zabilježen jedan liječnik pozitivan na COVID-19, dvije medicinske sestre koje nisu bile u kontaktu sa zaraženima te jedna nemedicinska djelatnica.

Procjenjujemo da je virus na odjel unesen putem jednog pacijenta kod kojeg je u periodu inkubacije došlo do razvoja infekcije, jer nažalost, karakter bolesti i inkubacijski period ostavljaju rezidualni rizik od širenja zaraze. KBC Rijeka od početka pandemije čini stalne napore da pacijentima osigura najbolju moguću medicinsku skrb i primjenjuje najstrože preventivne mjere da bolnički sustav maksimalno zaštiti od prodora COVID-infekcije te prilikom prijama sve pacijente podvrgava PCR testiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!