Neretvanski brudet od jegulja i kvarnerske barke - nova kulturna dobra

28.07.2022.

20:37

Autor: Danijela Minić/Mateja Delija/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Neretvanski brudet od jegulja i kvarnerske barke - nova kulturna dobra

Neretvanski brudet od jegulja i kvarnerske barke - nova kulturna dobra

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Hrvatska je bogatija za još dva kulturna dobra. Točnije, riječ je o dva umijeća - pripremi neretvanskog brudeta od jegulja te plovidbi u kvarnerskim barkama i njihovoj gradnji.

Neretvanski brudet predložen je kao nematerijalno kulturno dobro od strane Konzervatorskog odjela u Imotskom.

- Napravili smo dobar odabir s obzirom da su jegulje i neretvanski brudet neraskidivo vezani uz stoljetni način života neretvanskog čovjeka. On je dio identiteta neretvanskog čovjeka, jedan pokazatelj teškog život koji se nekada vodio u dolini Neretve rekla je Nikolina Luketić Delija, Konzervatorski odjel Imotski.

Istaknula je i kako je neretvanski brudet danas gastro specijalitet u europskim nivoima.

Ako želite saznati kako se priprema pogledajte u videoprilogu.

U Rijeci se umijeće gradnje tradicijskih kvarnerskih barki i plovidbe njeguje se stoljećima, zahvaljujući entuzijazmu mnogih koji nisu dopustili da se zaboravi.

- Puno smo napora uložili kroz tri EU projekta. Cilj je bio da se registrira ovo nematerijalno kulturno dobro kao način i prezentacija našeg pomorskog indentita, ali i način zaštite ovog dobra, rekla je Tea Perinčić, kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!