Službena istraga pada Cessne provest će se sutra ujutro

28.06.2022.

19:24

Autor: Anita Markovina Radinić/Dominik Strize/Dnevnik/IMS/HRT

Istraga pada Cessne i idalje traje

Istraga pada Cessne i idalje traje

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskoj se, u kratkom razdoblju, dogodio još jedan pad zrakoplova Cessna. Srećom, pilot i dvoje putnika preživjeli su. Zrakoplov je tijekom panoramskog leta pao na području pustinje Blaca na Braču, na izrazito nepristupačnom i teško prohodnom terenu. Spasilačke službe brzo su reagirale. Ozlijeđenima je pomoć pružena u splitskoj bolnici. 

Očevid današnje nesreće još traje. Službena istraga provest će se u srijedu ujutro, kazala je novinarka HTV-a Anita Markovina u središnjem Dnevniku.

Istražitelji agencije za istraživanje nesreća u Splitskom KBC-u već su obavili razgovor s pilotom i dvoje putnika. Pilot je državljanin Srbije, a turisti, muškarac i žena, koji su bili u panoramskom letu iznad Brača, austrijski su državljani. U bolnicu su prebačeni helikopterom. Vatrogasci i dalje dežuraju kod zrakoplova da ne bi došlo do samozapaljenja. Poslijepodne su iz Hrvatske gorske službe spašavanja priopćili da nisu zadovoljni brzinom reakcije jer su putnici najprije prebačeni do zračne luke Brač, a kasnije do KBC-a. 

Ljetnu idilu u unutrašnjosti Brača prekinuo je jutros krš i lom. U padu cessne, nasreću, nema poginulih. Prvi su već u 9.34, dvije minute nakon dojave samih stradalih, na mjesto nesreće krenuli vatrogasci.

- Radi se o vrlo teškom i nepristupačnom terenu s vrlo malo cesta i više poljskih zapravo kozjih puteva. U vrlo kratkom roku uz pomoć i same posade aviona, uspjeli smo locirati. Pokušali smo tražiti dronom. Jedna je vatrogasna posada locirala olupinu i krenula u akciju spašavanja, kazao je Nikola Martinić Dragan, zapovjednik DVD-a Supetar. 

U potrazi i spašavanju sudjelovali su i pripadnici HGSS-a s dronovima te civilna zaštita, policija i hitna pomoć.

- Nakon nekih sat vremena vatrogasci su pronašli zrakoplov i tri osobe koje su bile pri svijesti te su ih zbrinuli, odnosno prebacili u Zračnu luku Brač, rekao je Srđan Kuščević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split.

Pilot, državljanin Srbije, te dvoje putnika - austrijski državljani, helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeni su u splitsku bolnicu.

- Pilot je najlakše ozlijeđen. Mislim da će on biti dan dva u bolnici, stabilan je. Ozljede su sanirane, dvoje putnika zadobili su teže ozljede. Radi se o prijelomima više kralježaka i kod putnika i kod putnice. Radi se o stabilnim prijelomima koji ne trebaju operacijsko liječenje. Ni jedno ni drugo nemaju neuroloških oštećenja, kazao je Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split.

Brački vatrogasci podsjećaju da ovo nije prvi put da su sudjelovali u spašavanju osoba iz palog zrakoplova na tom otoku.

- Na Braču je nekoliko zrakoplova palo, nije ovo prvi, u zadnjih dvadesetak godina palo je sigurno 5-6, podsjeća Martinić Dragan.

Zbog opasnosti od požara, na terenu dežuraju vatrogasne snage, dok policija i zrakoplovna inspekcija provode istragu o uzrocima nesreće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!