08:28 / 02.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Ni iz petog pokušaja nije dovršena 34. sjednica Skupštine Grada Zagreba

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što nije došlo četvero zastupnika iz redova Stranke rada i Solidarnosti i HDZ-a, oporba je vladajućima još jednom srušila kvorum.
Završetak 34. sjednice zagrebačke Gradske skupštine nije uspio niti u petom pokušaju. Zbog nedostatka kvoruma nije održana ni tematska sjednica o potresu. Vladajućima su nedostajala četiri zastupnika (dva HDZ-a i dva BM ). Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) nastavak 34. sjednice Gradske skupštine zakazao je za tjedan dana, 9. srpnja. 

Nakon što nije došlo četvero zastupnika iz redova Stranke rada i Solidarnosti i HDZ-a, oporba je vladajućima još jednom srušila kvorum. Danas je trebala biti održana i tematska sjednica o sanaciji Zagreba nakon potresa, no ona će biti održana sljedeći četvrtak.

- SDP i HDZ se u jednom slažu, ali kvoruma nema

- Ponovno prekinuta sjednica Zagrebačke skupštine, nastavak 25. 6.

- Zbog kvoruma prekinuta sjednica zagrebačke Skupštine, nastavak 2. srpnja

Predsjednica Kluba zastupnika stranke Bandić Milan 365 Ana Stavljenić-Rukavina novinarima je izjavila da je nedostatak kvoruma izazvala opozicija. Rekla je da na sjednicu nije došlo dvoje njihovih zastupnika jer je jedna zastupnica pozitivna na koronavirus, a drugi zastupnik Vojin Perić ima neodgodiv međunarodni sastanak s udrugom za slabovidne osobe.

Već uoči sjednice iz oporbe su poručili da je upitno hoće li se održati.

- Neka građani sami prosude kada oporba sama predloži tematsku sjednicu, a na kraju ih nema, nemamo kvorum. Mislimo da je to neodgovorno i igrokaz koji građani više ne mogu trpjeti. Tražili su, dobili su, ali to zapravo ne žele. Nije bila prije ranije, jer ju treba tehnički pripremiti, rekla je Gordana Rusak, nestranačka zastupnica u Gradskoj skupštini.
Zar je bitno tko je oporba, a tko pozicija ako imamo isti interes, pita Rusak.

- Zastupnici vladajuće većine koji su kandidati za Hrvatski sabor, tu govorim o dva zastupnika HDZ-a, odlučili su da samim time što su kandidati više ne žele dolaziti na sjednice. Vidimo oporbene zastupnike, svaki dan su ovdje. Ovaj performans koji izvodi vladajuća n+većina, u tome nećemo sudjelovati. Očito je HDZ još jednom dokazao da su im izbori važniji od građana, rekao je Matej Mišić, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.


- Većina u Skupštini postoji, no problem kvoruma je napravila oporba. Dio njih je i na saborskim listama i to je ono što oni nude građanima. Njih ne smeta da dođu ovdje i izvedu još jedan igrokaz. Najava sjednice je predizborna,  i to je nešto što konstantno radi gradonačelnik Bandić, ali Kada nešto ide u korist građana, treba gledati što njima ide u korist, ovo je jedan odraz što oporba misli u sugrađanima, rekao je Davor Filipović zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.


- Jasno je da je Bandić sazvao tri dana prije izbora predizbornu sjednicu kako bi ušićario neki bod, iako ja mislim da mu je to kontraproduktivno. jer na takvu sjednicu staviti izvješće o radu, odnosno o neradu gradske uprave je kontraproduktivno. Vidi se u anketama kako prolazi i što građani misle o njegovom upravljanu krizom nakon potresa. Mi smo probili rekord, ovo je peti dan iste sjednice, nedostaje četiri zastupnika vladajuće većine, očito su u kampanji, nije na oporbi da drži kvorum, rekao je Tomislav Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zagreb je naš.


- Dva zastupnika HDZ-a nisu tu jer su u kampanji. Podsjetit ću da je HDZ tražio odgodu sjednice do poslije izbora, kako su pojedinci, a to prvenstveno radi oporba, koristili za svoje političke igrokaze. što se tiče kvoruma, mi ćemo odraditi posao za koji su nas građani izabrali i bit ćemo tu ako bude kvoruma. A o kvorumu odlučuje oporba koja četvrti tjedan bježi iz dvorane i onemogućava rad Skupštine, rekao je  Davor Filipović zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.


Dvije su točke bile predviđene za nastavak 34. sjednice:

1. Izvješće o poduzetim aktivnostima Grada Zagreba u pomoći građanima i pravnim subjektima te saniranju šteta nastalih na imovini od prirodne nepogode (potres); Predlagatelj: Gradonačelnik Grada Zagreba

2. Prijedlog zaključka o pomoći građanima Grada Zagreba kroz dodjelu novčane pomoći i subvenciju kamata na kredite za obnovu nekretnina oštećenih u potresu Predlagatelj: Gradonačelnik Grad a Zagreba 2. srpnja 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!