12:19 / 09.12.2018.

Autor: Sandra Lacković/I.B./HRT

Nikad teži kruh sa sedam kora

-

-

Foto: - / -

Nakon 16 mjeseci provedenih u španolskome zatvoru hrvatski pomorci Ernest Pekar i Nikola Tolja vratili su se doma.
Nakon 16 mjeseci provedenih u španolskome zatvoru hrvatski pomorci Ernest Pekar i Nikola Tolja vratili su se doma. Kako je nevin sjediti u zatvoru, zna jedino onaj koji je to prošao. Nažalost, još jedan slučaj kriminalizacije hrvatskih pomoraca.

Hrvatski pomorci pušteni iz zatvora

Nikola Tolja nikad neće zaboraviti srpanj 2017. Šesteročlana posada talijanskog tegljača Eisvogel, na kojem je plovio kao prvi časnik, uhićena je u međunarodnim vodama u blizini Španjolske pod optužbom da su krijumčarili cigarete. U kontejnerima broda bez posade koji su teglili u rezalište, otkrivene su cigarete vrijedne 12 milijuna eura.

Dodatni šok uslijedio je kada su shvatili da odvjetnik kojeg im je dodijelila kompanija ne radi u njihovu interesu. 

Otpočetka je uz zatočene pomorce bio Sindikat pomoraca Hrvatske.

Romano Perić, voditelj ureda SPH u Dubrovniku i koordinator ITF-a za Hrvatsku, bio je svjedok obrane na suđenju. Osuđeni su na dvije godine. 

Nikad teži kruh sa sedam sedam kora.

Nikola Tolja umirovljeni je hrvatski branitelj. Navegava silom prilika.

Nije lako naći posao i teško se ukrcati, ali pomorcima preporučuje oprez. Na manje i srednje kompanije koje imaju loš rejting upozorava i Sindikat pomoraca Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!