Nisu svi blokirani siromašni: Njih 487 duguje 962 milijuna eura

13.03.2023.

Zadnja izmjena 11:24

Autor: Željko Kardum/Studio 4/D.M./HTV

Razgovor u Studiju 4

Razgovor u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

U financijskim minutama emisije Studio 4 Željko Kardum i članica Uprave Fine Vinka Ilak razgovarali su o blokiranim i ovršenim građanima te kako pomoći njima, ali i vjerovnicima. Ukupni dug blokiranih drži se na visoke 3 milijarde eura. Ali nisu svi blokirani u istom košu i nisu baš svi 'socijala'.

Od ukupnog broja blokiranih građana, njih 487 duguje 962 milijuna eura. Dakle - 0,2% blokiranih duguje gotovo trećinu ukupnog duga građana!

Vinka Ilak kazala je da Fina u subotu dana organizira webinar o ovršenima i blokiranima te mogućim pravnim postupcima koji će im pomoći da izađu iz duga. Zvijezde seminara su, kazala je - Toni Milun kao koordinator, zatim uz Ilak i odvjetnici Igor Metelko, Igor Vujović iz udruge Potrošač te Igor Škrljatić iz udruge Padobran. Sve informacije mogu se naći na internetskim stranicama Fine. 


Tko zaglavi s dvadesetak milijuna kuna duga?


- Imamo malu skupinu građana koji imaju velike iznose. Imamo dužnike koji imaju dug veći od 500 tisuća eura. Sudbine su različite, kao i porijekla tih dugova. Najčešće se radi o situacijama u kojima su građani bili vlasnici firmi i osobno  preuzimali obveze tih firmi. Tu su i građani za koje ne postoji način izlaska iz te situacije - osim da im vjerovnik oprosti. Za takve je situacije najbolji način - stečaj potrošača. 


Veliki dužnici - nikako da plate?


Potvrdila je da među takvim dužnicima ima i onih koji duguju više od dva milijuna eura. Međutim, 'običan građanin' ne može dobiti toliki kredit i stvoriti takav dug. Naglasila je kako su direktori firmi potpisivali zadužnice za poslovanje firme, što je bila uobičajena poslovna praksa - pa se nije ni kontroliralo ima li direktor dovoljno imovine da bi mogao dug i vratiti.

Vinka Ilak

Vinka Ilak

Foto: HTV / HRT

- To je ta situacija. Netko je imao uspješnu firmu s većim prometom. Više je nema i firma ode u stečaj. Vjerovnici pokrenu ovrhu protiv direktora, iako je izvjesno da se taj iznos, ni blizu - neće nikada naplatiti, kazala je Vinka Ilak.

Tko je prosječni blokirani Hrvat?


Iznijela je i podatak da, kad se izuzmu ovi 'veliki' dužnici - prosječni blokirani Hrvat duguje 4 do 5 tisuće eura. Najviše su dužni bankama, osiguranjima, lizing kućama. A najčešće su dužni telekomunikacijskim tvrtkama, međutim, ukupni dug njima je oko 2 posto. Značajan je vjerovnik i država, ali ne zbog poreza - nego neplaćenih kazni, sudskih pristojbi i drugog.  

O nepotrebnim i neučinkovitim troškovima ovršnih postupaka i o tome koliki je 'zaštićeni dio' primanja izuzet od ovrhe poslušajte u razgovoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!