Nobilo: Ovo je samo moja akcija, dio desnice je šokiran

20.04.2022.

08:02

Autor: HR/HTV

Anto Nobilo

Anto Nobilo

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je u emisiji "U mreži Prvog" da dio desnice koja se protivi pomilovanjima Josipa Perkovića i Zdravka Mustača smatra da imaju "ekskluzivu na generale, branitelje, Domovinski rat" te da su šokirani pismom podrške dijela generala. 

Nobilo, koji se u emisiju javio telefonom, rekao je da su reakcije na podnošenje zahtjeva za pomilovanjima političke, različite i očekivane te da mu je puno važnija pravna procedura i u konačnici odluka.


Za reakciju dijela desnice koja se protivi pomilovanjima kaže da su oni smatrali da imaju "ekskluzivu na generale, branitelje, Domovinski rat".


- Na neki način ih je šokiralo to što je grupa vrlo značajnih generala dala podršku Perkoviću i Mustaču. Njihova reakcija je histerična, ali nepotrebna jer se ovdje ne radi o političkoj akciji već o čistoj odvjetničkoj reakciji u kojoj idemo zaštititi dvojicu osuđenika i želimo da ne umru u zatvoru. Ljudi koji su stvarali Ministarstvo obrane zajedno s Perkovićem, a slijedom okolnosti kasnije su većinom postali generali, svjedoci su tog vremena i svjedoci rada i Perkovića i Mustača. Odlučili su se na individualnoj razini podržati zahjev za pomilovanje, rekao je Nobilo.


Naglasio je da je zahtjev za pomilovanjem poslan uz pismo dijela generala kako bi dobio na jačini.


Tvrdi da nije kontaktirao Ured predsjednika RH.


- Ovo je moja odvjetnička akcija i ništa više. Cijela akcija je trajala do šest dana, rekao je Nobilo. 

Habijan: Bili bi to presedani


Član Odbora za pravosuđe Damir Habijan (HDZ) rekao je da se ovom akcijom stvaraju podjela u društvu, prije svega u braniteljskoj populaciji i između samih generala. Smatra da je presedan da se doprinos u obrani stavlja kako olakotna okolnost Perkoviću i Mustaču.


- S druge strane imamo branitelje koji su dali značajan doprinos, ali niti jedan od 284 zahtjeva za pomilovanjem koja su upućena predsjedniku Milanoviću u protekle dvije godine putem Ministarstva pravosuđai uprave, nije uvažen, niti je odgovoreno, rekao je Habijan.


Jakšić: Perković i Mustač bili su suradnici Franje Tuđmana


- Mislim da je ministar Medved imao jedan neodgovoran nastup, jer će predsjednik Milanović o svemu prvi put nešto reći danas i čut ćemo njegov stav. Koliko znamo prema našim informacijama, ni Perković ni Mustač nisu bili suradnici ili prijatelji Zorana Milanovića, oni su bili suradnici Franje Tuđmana. Uvoditi Zorana Milanovića u cijelu priču mislim da je apsolutno neodgovorno, rekao je SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić.


- Imali smo paradu s Lex Perkovićem koji nije na kraju uspio, no sada se u puno rasprava povlači pitanje zašto Hrvatska nije snašla snage da im se sudi u Hrvatskoj, nego je svoje šefove tajnih službi izručila Njemačkoj. To Njemačka nikad ne bi napravila, reko je Jakšić. Nije mu jasno zašto se već radi tolika "haranga" kad još nismo vidjeli pravni zahtjev niti smo čulu što o svemu tome misli predsjednik Milanović.


Je li ovo šira akcija ili samo pravna akcija obitelji?


Habijan se nije složio da je ministar Medved dao neodgovornu izjavu i smatra da je nastala kakofonija jer odvjetnik Nobilo je, kaže, prvo tvrdio da je akciju spremao nekoliko tjedana, a sada je izjavio da je na njoj radio šest dana. 


- Otvara se prostor da je ovo neka šira akcija, a ne samo akcija obitelji, rekao je.


Smatra da je predsjednik trebao barem odgovoriti na 284 zahtjeva za pomilovanjima.


- Što je to šira akcija i zašto trošimo toliko emocija i energije na nešto o čemu još uvijek ne znamo?, upitao je Jakšić. O takvim izjavama ministra Medveda bih danas mogao reći: Problem je s rekonstrukcijom Vlade, neki ministri su pod istragama, ekonomski pokazatelji su loši i iza toga stoji Andrej Plenković kako bi se mi opet zabavljali ustašama, partizanima, udbašima, a ne s pravim stvarima. Hajdemo prvo pričekati što će reći Zoran Milanović, kaže Jakšić.


Habijan je potom govorio o Zakonu o pomilovanjima za koji smatra da je vrlo jasan, a pismo podrške generala nema pravnu snagu, kaže. Pretpostavlja da predsjednik, ako će se držati svojeg starog stava, na ovaj zahtjev neće također odgovoriti.

"Ponovno otvaranje podjela"


- U HDZ-u smatramo da će se ovime ponovno otvoriti podjele u hrvatskom društvu jer nekome je to, očito, cilj, osobito unutar branitelja, rekao je Habijan.  


Jakšić mu je odgovorio kako ispada da uvijek imamo podjele u braniteljskoj populaciji kada svi stavovi braniteljskih "headlinera" generala ne idu uz dlaku sa stavivima HDZ-a. Naveo je više primjera u posljednjih 30 godina.


Habijan je ponovio da nije bilo potrebe da se s pismom dijela generala "izlazi van".


Jakšić smatra da bismo se trebali fokusirati na suštinske probleme koje danas Hrvatska ima, "a to nisu ni Perković ni Mustač, kao ni Anto Nobilo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!