Policija privela zaštitara zbog lažne dojave o bombi u Avenue Mallu

05.07.2022.

11:00

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/P.F./HRT

Ruža Ištuk o lažnim dojavama o podmetnutim bombama

Ruža Ištuk o lažnim dojavama o podmetnutim bombama

Foto: HTV / Fran Rubil / Pixsell

Zagrebačka policija uhitila je osobu koju dovodi u vezu s današnjom dojavom o bombi u trgovačkom centru u Zagrebu. Uhićen je zaštitar koji radi u jednoj od trgovina u Avenue Mallu. Policija je dojavu o bombi zaprimila malo poslije 10 sati, svi posjetitelji i zaposlenici bili su evakuirani.

- Kriminalističko istraživanje je u tijeku, privedeni muškarac je pod policijskim nadzorom. Ne znamo dovodi li ga se u vezu s ranijim dojavama o postavljenim bombama. Zbog ove lažne dojave prijeti mu kazna zatvora do 3 godine, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Ruža Ištuk.

- Riječ je o mlađem muškarcu zaštitaru koji u trgovačkom centru Avenue Mall radi u jednom velikoj trgovini odjećom. Pomalo je nevjerojatno da upravo zaštitar koji bi treba voditi računa o sigurnosti zapravo dojavio lažno o postavljanju bombe. Ne znamo koji su razlozi za to, policija je bila vrlo štura u svojem priopćenju, dodala je.

- Sve su učestalije lažne dojave o bombama, u lipnju je u samo jednom danu bilo 11 lažnih dojava o podmetnutim bombama. Dosad je na PUZ bilo već 20 lažnih dojava o bombama. Policija itekako vodi računa o svakoj dojavi i ističu ovo ne samo da uznemiruje javnost nego i njima oduzima vrijeme koje mogu provesti na nekom drugom potrebitijem zadatku. Zbog dojava o podmetnutim trgovački centri trpe velike financijske štete, izvijestila je Ištuk.

Policijski službenici odmah su pristupili utvrđivanju svih okolnosti i vrlo brzo, dva sata nakon dojave o mogućoj eksplozivnoj napravi u trgovačkom centru, na kriminalističko istraživanje priveli su muškarca kojeg se dovodi u vezu s tim događajem, objavila je PU zagrebačka.

- Ono što je bitno istaknuti je da je jedan muškarac pod nadzorom zagrebačke policije. Znači, kriminalističko istraživanje je u tijeku i poruka je sasvim jasna, a to je da smo ustrajni u pronalaženju počinitelja ovakvih kaznenih djela, rekla je Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

U posljednje vrijeme zaredale su se dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi. Nasreću, svaki put bile su lažne.

I danas su svi posjetitelji i trgovci evakuirani iz  Avenue Malla.

- Malo se osjeti strah u tom trenutku, ali sve je OK, rekao je jedan zaposlenik Avenue Malla nakon još jedne evakuacije.

Anonimne dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zadnjih pet godina

Policija je na upit novinarke HRT-a Ruže Ištuk dostavila podatke o broju zaprimljenih anonimnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zadnjih pet godina:

2017. – 25 dojava,
2018. – 28 dojava,
2019. – 23 dojave,
2020. – 10 dojava,
2021. – 27 dojava.

Ove, 2022. godine u prva četiri mjeseca bilo je devet anonimnih dojava.

Najviše anonimnih dojava u tom razdoblju odnosilo se na objekte u kojima se nalaze institucije (npr. sudovi u Zagrebu), navodi policija.

Objekti na koje su se anonimne dojave dojavitelja u 2021. godine odnosile su: srednje škole - 2 dojave, institucije/ustanove - 10 dojava, poslovni objekti - 5 dojava, stambeni objekti - 1 dojava, zabavno-ugostiteljski objekti - 2 dojave, prijevozna sredstva - 5 dojava, ostali objekti – 2 dojave.

Ove godine do 24. svibnja na području Grada Zagreba, objekti na koje su anonimne dojave dojavitelja odnosile bili su trgovački centri, jedna srednja škola, sud i jedan hotel.

Tijekom ove i prošle godine nisu zabilježene dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u bolnici navodi policija.

Ističu kako onaj tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red i pruža pomoć o događaju koji hitno iziskuje djelovanje službe čini kazneno djelo Lažna uzbuna iz članka 316. Kaznenog zakona, a za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.

Anonimne dojave gdje se potvrdi da se radi o eksplozivnoj napravi su vrlo rijetke, međutim naglašavamo da policija, i ako je potrebno druge službe, poduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi potvrdile odnosno opovrgnule navod anonimne dojave te se nijedna dojava ne odbacuje olako, istaknuto je iz policijske uprave Zagrebačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!