Nova isporuka vatrogasnih vozila za 11 županija i Zagreb

11.08.2021.

10:57

Autor: HRT/Hina/D.D.

Nova isporuka vatrogasnih vozila za 11 županija i Zagreb

Nova isporuka vatrogasnih vozila za 11 županija i Zagreb

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici (HVZ) u srijedu je predano novih 15 vatrogasnih vozila koja će biti raspoređena u javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva u 11 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu, sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama.

- Peti put smo na primopredaji vozila iz jednog školskog primjera nabavke vatrogasnih vozila i opreme iz EU fondova. Ovaj projekt mogli ste pratiti od samih početaka, od prvih najava 2017. kad smo išli na požarište u Splitu, kada smo rekli da će Vlada iskoristiti sve mogućnosti da opremi hrvatsko vatrogastvo, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prilikom primopredaje vozila na Policijskoj akademiji. 


Riječ je projektu "Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH", a danas su isporučene četiri autocisterne, sedam šumskih lakih vozila, dva teška šumska vozila te dva kratka navalna vozila koja će biti predana javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, odabranima sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama, kao dio adekvatnog i pravovremenog odgovora na krize i katastrofe. 


Božinović je naveo kako je današnja primopredaja zadnja veća, ostale su još tri vatrogasne cisterne koje idu Zagreb, Labin i Rijeku. Zahvalio se na suradnji, istaknuvši kako iza projekta stoje sati rada i pregovora s Europskom komisijom te poručio kako s projektima nastavljaju. 


Tako je rekao da kroz jedan od njih nabavljaju vatrogasnu opremu u vrijednosti od 60 milijuna kuna gdje će HVZ dobiti još 10 vozila. Također je rekao kako je raspisan javni natječaj za nabavu tri višenamjenska helikoptera koji se neće koristiti samo za jednu priliku jer MUP vodi računa o svim sastavnicama civilne zaštite, pa i hitnoj pomoći.


Nadalje, Hrvatska je prošle godine ušla među pet država članica EU koje su dogovorile pilot projekt zajedničke nabave kanadera, pri čemu bi Hrvatska trebala dobiti dva. Osim toga, Božinović je naveo kako se unutar EU razmišlja o tome da europska industrija proizvede takav protupožarni zrakoplov, a Hrvatska je sugerirala da se u to uključi i hrvatska obrambena industrija.

Klimatske promjene donose sve veće izazove za civilnu zaštitu 


- Izazovi koji će biti pred sustavom civilne zaštite, a tu mislim na vatrogasce, HGSS, Crveni križ, hitnu pomoć s obzirom na klimatske promjene jer vidimo da ekstremni vremenski uvjeti dovode do ekstremnih rizika, sve je to nešto s čime ćemo morati računati u godinama koje dolaze, upozorio je Božinović.


Poručio je kako vlade i nadležna ministarstva moraju činiti sve kako bi se smanjio negativan utjecaj čovjeka na okoliš te kako se ovakvi sustavi moraju stalno unaprjeđivati kako bi bili spremni odgovoriti na izazove.


Zahvalio se vatrogascima na svemu što čine ovo ljeto u Hrvatskoj i inozemstvu, istaknuvši kako time pokazuju da smo, iako nemamo velike kapacitete, dovoljno dobro organizirani da možemo pomoći i drugima te da je naša pomoć nailazi na priznanje svuda gdje se pojave hrvatski vatrogasci, prije svega piloti kanadera.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako će završetak ovoga projekta u mnogome doprinijeti te još više dati na operativnoj spremnosti i mobilnosti vatrogasaca u Hrvatskoj.


- Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva, jedinice lokalnih samouprava, svi skupa ćemo biti još jači, rekao je.


Dodao je kako ih još čeka dosta posla do kraja ove protupožarne sezone te skrenuo pozornost svima da se još više napora uloži u to da do požara ne dođe, da ne gledamo scenarije kakvi su u Grčkoj, Turskoj i Bosni i Hercegovini. Također, rekao kako će se danas vratiti kanader koji je poslan kao pomoć u Grčku.


Osim toga, Tucaković je uručio zahvalnicu novom vatrogascu Robertu Butkoviću i ministru Božinoviću za kraj projekta uz nadu za suradnju na budućima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!