Labirint: Kronologija afere "Janaf" i javnih nabava koje su sakrile milijune

05.05.2021.

08:18

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT/D.D.

JANAF

JANAF

Foto: Labirint / HRT

U javnim nabavama nestaju milijarde jer se poslovi na dogovorenim natječajima plaćaju mnogo više od tržišne cijene. Upravo to potvrđuje i posljednja afera vezana uz slučaj "Janaf". Dragan Kovačević sklapao je poslove za koje je plaćeno i deset puta više od njihove stvarne vrijednosti.

- To pismo je službena kaznena prijava koju su radnici JANAF-a podignuli protiv svog bivšeg šefa Dragana Kovačevića, protiv vlasnika splitske Matadure Damijana Krkleca i još trojice radnika JANAF-a. Radnici su tu kaznenu prijavu poslali na Državno odvjetništvo, kaže Filip Pavić, Jutarnji list.

- Ondje je navedeno da je unutar tih 70 milijuna kuna najmanje 30 milijuna kuna preplaćenog posla kojim je JANAF oštećen, dodaje.

Dok Dragan Kovačević drugi put završava u Remetincu, u javnost izlaze novi detalji vezani za njegovo osmogodišnje upravljanje državnom tvrtkom. Komu je, kako i po kojoj cijeni davao poslove, saznaje se i iz kaznene prijave radnika JANAF-a.

- Budući da su oni javno dioničko društvo, oni nemaju obvezu da objave te dokumente s kim i na koje točno iznose sklapaju poslove. Pokazalo se da oni iskorištavaju tu stavku, tu mogućnost za neke makinacije, objašnjava Filip Pavić, Jutarnji list.

Pogodovanje prijateljima

S tvrtkama znanaca, prijateljima, i posjetiteljima kluba u Slovenskoj 9, Dragan Kovačević godinama je dijelio unosne poslove.

- Prije se spekuliralo da su JANAF i Petek radili poslove od oko 40 milijuna kuna. Ispalo je da su brojevi bili golemi, da je tu bila riječ o 308 milijuna kuna i čak 113 poslova unatrag osam godina, kaže Pavić.

U prijavi radnika stoji da je Kovačević nezakonito stekao devet stanova i da je kod njega pri uhićenju pronađeno 20 milijuna kuna. Navode i da je imao sedam mobitela od kojih je prije uhićenja tri bacio u Savu.

- Uz tu tvrtku Kreše Peteka koji je osumnjičen da je mitom osiguravao poslove u JANAF-u, spominjala se i jedna splitska tvrtka koja je navodno trebala biti pod istragom, premda to nikad nije bilo potvrđeno, navodi Pavić.

Suradnja s Matadurom

Splitska tvrtka Matadura spominjala se i u prijašnjim istragama, no pravi razmjeri njihova angažmana izašli su na vidjelo tek nakon anonimne prijave radnika JANAF-a. Tim je tragom krenuo i novinar Filip Pavić još u listopadu prošle godine.

- Pitali smo ga tri jednostavna pitanja: na koliko je poslova on s JANAF-om bio angažiran, koliko dobro poznaje Kovačevića bivšeg šefa JANAF-a, i je li navraćao u njegov klub u Slovenskoj 9. Prvo je rekao da je Matadura nebitan mali kooperant koji je radio tri milijuna godišnje s JANAF-om, da Kovačevića ne poznaje toliko dobro da se znaju površno i isključivo poslovno, i da je jednom slučajno zalutao u taj klub. Ispostavilo se da je priča drugačija, prepričava Filip Pavić, Jutarnji list.

Navodimo da tvrtka Matadura d.o.o. posluje u skladu sa svim zakonima i zakonskim propisima Republike Hrvatske, dugi niz godina, te uredno ispunjava sve svoje obveze prema najvišim profesionalnim standardima, a što vrijedi i za poslovanje s tvrtkom Janaf d.d., stoji u izjavi tvrtke Matadura d.o.o.

Pokazalo se da Kovačevićev suradnik i nije baš činjenično točan. Iako je prije na službenim stranicama JANAF-a objavljeno dvadesetak poslova sa splitskom tvrtkom, iako je još u jesen direktor Matadure govorio o poslovima vrijednim samo tri milijuna kuna, službeni brojevi iz JANAF-a danas pokazuju mnogo više.

JANAF d.d. je u razdoblju od 2012. do 2020. godine s društvom MATADURA d.o.o. sklopio 61 ugovor, ukupne vrijednosti 69.401.816,00 kn. Napominjemo kako JANAF d.d. provodi analizu sklopljenih ugovora iz proteklih godina i na temelju dobivenih podataka obavijestio je mjerodavna tijela o sumnji na počinjenje kaznenih djela na štetu Društva te sukladno navedenom nije u mogućnosti iznositi podatke o poslovanju, osim onih propisanih Zakonom o tržištu kapitala i regulatora tržišta kapitala, koji se redovito objavljuju na mrežnim stranicama Društva, stoji u izjavi tvrtke Janaf d.d.

Konopi od 250 tisuća kuna

Splitska tvrtka, tvrde radnici, prolazila je gotovo na svakom natječaju. Jednim od ugovorenih poslova Matadure za JANAF bavio se novinar Pavić. Istraživao je cijenu nabave opreme za sprječavanje pada s visine, koju je splitska tvrtka nabavljala za JANAF.

- Ispostavilo se da je vrijednost te javne nabave bila 1.8 milijuna kuna za tih osam naprava, što bi značilo da bi svaka od tih naprava stajala oko 250 tisuća kuna. Izgleda da se tu zapravo radi o pojasima, konopcima i da su to zapravo vrlo jednostavne naprave koje služe radnicima koji rade na visini. To smo proguglali, da vidimo kako je to kod ostalih dobavljača, i ispostavilo se da se te neke brojke kreću oko 10 do 20 tisuća kuna po napravi, objašnjava Filip Pavić, Jutarnji list.

U odnosu na Vaš upit za cijene kompleta za sprječavanje pada s visina navodimo da su iste u skladu s tržišnim cijenama, te osim nabavne cijene koja je višestruko veća od cijena navedenih u medijima, ponuđena cijena, odnosno tržišna cijena, obuhvaća ugradnju predmetne opreme, kao i niz drugih zavisnih i nezavisnih troškova koji se uzimaju u obzir prilikom formiranja tržišne cijene, stoji u izjavi tvrtke Matadura d.o.o.

Gdje su i na koji način sklapani poslovi? Jesu li i koliko preplaćeni? Koliko je novca izvučeno? Je li javnu nabavu u kojoj nestaju naše škole, vrtići, bolnice tako teško kontrolirati.

- Nema nikakve velike mudrosti, samo što toga ima veoma mnogo i vjerojatno bi trebalo uspostaviti sustav provjere. Uvijek je najbolja priča "nešto što je plaćeno dva milijuna kuna zapravo košta 200 tisuća kuna". U medijima se tjedno barem dva-tri puta takve stvari otkrivaju, ali mediji ne bi trebali to otkrivati, kaže Pavić.

- Prva bi indikacija bila ako se vidi da netko učestalo surađuje, pogotovo na nekim zanimljivim projektima kao neka oprema sprječavanje padova s visine. Institucije će morati obaviti svoj posao, rekao je Filip Pavić, Jutarnji list.

Nezasitna grabežljivost bivšeg JANAF-ova čelnika stajala ga je karijere. Dok se utvrđuje nastala šteta i stečena imovinska korist, porazna ostaje činjenica da se sve to nesmetano događalo godinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!