Nova zagrebačka vlast ukida mjeru roditelj-odgajatelj

05.11.2021.

16:31

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

Foto: HTV / HRT

Sasvim je vjerojatno da će nova zagrebačka vlast trajno obustaviti priljev novih korisnika mjere roditelj odgojitelj. Prema novom planu gradske uprave, mjera namijenjena za roditelje s troje i više djece za trenutačne korisnike će se skratiti, a naknada smanjiti.


Mjera je neodrživa, tvrdi zagrebačka dogradonačelnica jer bi se ovim tempom do 2025. popela na iznos proračuna, primjerice, grada Osijeka i dosegnula 700 milijuna kuna, a tim se novcem može napraviti 27 gradskih vrtića.

- Ukupni broj živorođene djece u gradu Zagrebu nije porastao tako da ukoliko nam je u interesu demografskim mjerama pojačati prirodni prirast to se nije dogodilo i važno je to podvući, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Zato gradska vlast podvlači crtu. Ukupno je 5808 korisnika te mjere, koji svakog mjeseca primaju pojedinačno oko 4.600 kuna neto.

Od 30. travnja sljedeće godine iznos bi trebao pasti na 1000 kuna neto za sve one čija djeca dotad ne navrše 7 godina. 

- Nema novih prijava, radi se samo o reguliranju prava postojećih korisnika i to na način da se pravo na korištenje mjere skraćuje do 7 godine djeteta. To znači da korisnici kojima su djeca već sada navršila 7 ili više godina, oni iz mjere izlaze s 30. travnja 2022., rekla je Dolenec.

U travnju sljedeće godine 2700 korisnika gubi pravo na pomoć.

- Dakle, kreiramo jedan period prilagodbe na nove okolnosti i ovom odlukom omogućavamo da se korisnici, to su 80% slučajeva žene, mogu tražiti posao i zaposliti se tijekom korištenja mjere, bez da su u prekršaju, rekla je Dolenec.

Eleonora je samohrana majka koja će u travnju ostati bez potpore i kaže nam da ne zna kako će djeci omogućiti sve što imaju sada.

- Preživljavala sam s 3000 kuna kada sam to dobila jer bivši suprug nije uplaćivao kao što je i danas to malo problem, ovo mi je velika sigurnost, baš sam se na to oslonila, kaže Eleonora Bilandžija, majka odgojiteljica.

- Drago mi je da sam bila s djecom svih ovih godina i bilo nam je jako lijep. Bilo je trenutaka kada nam je bilo teško, ali život je takav kakav je, dodaje Bilandžija.

I iz Udruge roditelja odgojitelja osuđuju ovaj potez - najavljuju kako će se obratiti odvjetniku jer, kažu, vjeruju u stečena prava.

"Zgroženi smo postupkom – da nema ranijeg dijaloga s nama, socijalnim partnerom, predstavnicima korisnika mjere, pa i samim sadržajem prijedloga, kojim preko noći žele obitelji i DJECU ostaviti gladne, unoseći pomutnju među korisnike, unoseći nemir, odlučili smo se obratiti odvjetniku jer vjerujemo u stečena prava", stoji u priopćenju.

Ove odluke u javnom su savjetovanju, a 9. prosinca na sjednici skupštine trebalo bi se glasati o njima. Ako ih zastupnici podrže, na snagu stupaju 1. svibnja iduće godine. 

Most Zagreb: Ukidanje mjere roditelj odgajatelj je štetna

Iz zagrebačkog Mosta u petak su ocijenili da je moguće ukidanje mjere roditelj odgajatelj "iznimno štetno" jer, kako tvrde, dovodi u pitanje egzistenciju mnogih roditelja i ruši povjerenje građana u politički sustav koji bi im trebao biti u službi.

Mostovci također tvrde da su platforma Možemo! i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, uz pomoć rupa u zakonu, izigrali pravni sustav.

- Osim što postoje neupitni argumenti da nisu proveli nikakvu analizu postojeće mjere i da su u potpunosti odbijali ikakve konstruktivne prijedloge oko načina poboljšanja same mjere, danas izigravaju zakone na način da prividno ne diraju stečena prava, ali pogubnim odlukama tjeraju ljude iz same mjere s najavljenim smanjenjem naknade s 4.800 na 1.000 kuna, te je tim potezom de facto gase, a svojim sugrađanima okreću leđa, smatraju gradski zastupnici Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Najavljuju da će slijedećeg tjedna iznijeti svoje prijedloge i da će svoj nacrt prijedloga mjera dati na javno savjetovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!