Najavljena obustava mjere roditelj-odgojitelj za nove korisnike

10.07.2021.

20:09

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Moratorij na mjeru roditelj-odgojitelj

Moratorij na mjeru roditelj-odgojitelj

Foto: HTV / HRT

Mjera roditelj - odgojitelj, koja je u Zagrebu uvedena tijekom mandata bivšega gradonačelnika Milana Bandića, za potencijalne nove korisnike uskoro bi mogla biti obustavljena. Najavila je to nova zagrebačka vlast, koja posebice spornim, među ostalim, smatra rast financijskih izdvajanja za tu mjeru - s početnih 70 milijuna na gotovo pola milijarde kuna godišnje.


Svi koji bi željeli primati novčanu pomoć grada Zagreba za odgoj djece kod kuće na to ubuduće teško mogu računati.

- Odlučili smo da ćemo obustaviti prijem novih korisnika dok se ne provede kompletna, sveobuhvatna evaluacija tog programa sa svim njegovim posljedicama u svim spomenutim dimenzijama. Tek tada ćemo moći razmišljati o eventualnom redizajnu, kazao je Damir Bakić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Možemo!).

Prava trenutačnih korisnika trebala bi, prema najavama, barem zasad ostati netaknuta. Nova zagrebačka gradska vlast negativnim učincima mjere smatra izostanak djece iz vrtića i roditelja s tržišta rada. A problem je, tvrde, i porast izdvajanja za mjeru, što je vidljivo i u jučer objavljenim dokumentima koje je novi gradonačelnik dobio tijekom primopredaje vlasti. 

Samo s osnove mjere roditelj odgojitelj je u 2020. isplaćeno 70 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini. Broj isplata kontinuirano se povećava iz mjeseca u mjesec te je planirano za 2021. cca. 484 milijuna kuna što je rast za oko 141% u odnosu na 2017. godinu, objavljeno je u Izvješću o obavljanju poslova iz djelokruga izvršne vlasti. 

Da se o obustavi pomoći razgovara na koalicijskoj razini, potvrđuju u SDP-u. Tvrde da se mjerom nije ostvario cilj i da bi se novac mogao utrošiti za besplatne vrtiće.

Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine (SDP), objašnjava da ta mjera ima progresivan rast. Naveo je kako u vrtićima Zagreb ima oko 35.000 djece i dodao da se za to ulaže puno manje nego što se ulaže u mjeru roditelj-odgojatelj.

- Roditelji su vidjeli način kako da neki lošiji posao, koji im se ne sviđa, zamijene s ostankom kod kuće. Gospodin Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demokratskom, no broj djece u gradu Zagrebu, otkad je ta mjera na snazi, se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio, kazao je. 

Suprotno tvrdi demograf Stjepan Šterc, koji je i sam radio na osmišljavanju mjere.

- Jedini je Zagreb imao porast rodnosti u tom razdoblju i, naravno, između ostalog da se to može pripisati i ovoj mjeri. Vrlo često se, zapravo, u njihovim spikama, na koje smo naviknuti, jel, političkim, nastoji prikriti ideologijska pozadina same odluke. I to se vidi, ja bih rekao, iz aviona u ovoj situaciji, ustvrdio je.

U HDZ-u smatraju da nagla rješenja nisu dobra i da je o ovom pitanju potrebno provesti širu javnu raspravu. 

Zagrebački HDZ je apsolutno protiv uvođenja ovakvoga moratorija ovako naglo i na ovaj način zbog toga što tako stavljamo u nepovoljni položaj one roditelje i one odgojitelje koji danas ispunjavaju kriterije i željeli bi koristiti mjeru u odnosu na one koji tu mjeru već koriste, Mislav Herman, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine (HDZ). 

Kritike stižu i iz Domovinskog pokreta.

- Oni koji u svojoj platformi, u svojem vrhu, imaju velike profesionalne feministkinje sada upravo rade udar na ono što je, u svojoj osnovi, i kao demografska mjera i kao financiranje zapravo jako dobro, smatra Ana Lederer, zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Domovinski pokret).

Još se ne zna kada će početi evaluacija mjere. Zasad se jedino zna da se o obustavi pomoći neće odlučivati na sjednici Gradske skupštine koja će se održati za 5 dana.

HURO se konzultira s pravnicima

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) priopćila je da se o mogućem ukidanju mjere konzultira s pravnicima, a dok se mjera ne ukine svatko tko zadovoljava uvjete za korištenje ima pravo predati zahtjev.

Ističu kako im je dužnost reagirati na informacije o stopiranju mjere budući da je sadašnja vlast u Zagrebu u predizbornoj kampanji najavila stopiranje zahtjeva za nove korisnike te da će o tome donijeti odluku na jednoj od budućih sjednica Skupštine grada Zagreba.

Na najavu gradskih vlasti da je za postojeće korisnike na stolu nacrt nove odluke, iz HURO-a poručuju da će se o tome izjasniti kada izmjene budu poznate javnosti a o svemu se konzultiraju sa svojim pravnim timom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!