16:51 / 12.04.2021.

Autor: Blanka Uzelac, Josip Gavranović, Marija Matoš/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Nove mjere u Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji

Danas u Hrvatskoj imamo 422 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Danas u Hrvatskoj imamo 422 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Danas u Hrvatskoj imamo 422 nova slučaja zaraze koronavirusom. Malo više od 13% testiranih uzoraka bilo je pozitivno na koronavirus, 25 osoba je preminulo, a 1794 osobe su se oporavile. Nove mjere od danas su na snazi u Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Trenutačno je na području Primorsko-goranske županije na koronavirus pozitivno nešto manje od 3000 ljudi, a u COVID-odjelima u Rijeci i Opatiji na liječenju je 225 pacijenata od koji je 17 na respiratoru. Upravo zbog tog broja, županijski Stožer civilne zaštite donio je odluku o pooštravanju mjera, među kojima su zabrana okupljanja, rada terasa kafića te trgovina odjećom i obućom. Budući da se približavaju lokalni izbori, neke političke stranke negoduju ističući da neće biti jednake okolnosti održavanja izbora u svim županijama.


- Svi smo u istim problemima. Prema tome, stvar je komuniciranja u javnosti. Pod mjerama smo, prema tome, javnih okupljanja nema, sve mora ići online, koliko ja znam, rekao je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan i SDP-ov kandidat za župana.


I među političkim kandidatima ima oboljelih. Na koronavirus pozitivni su HDZ-ov kandidat za riječkoga gradonačelnika Josip Ostrogović i nezavisni Vlado Mezak.

Na prijedlog županijskog stožera i u Zagrebačkoj županiji strože epidemiološke mjere. Među njima najvažnija je ona o obveznom nošenju maske i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, ali i skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata - umjesto do 22 sata, sada se zatvaraju sat ranije, u 21. One koji nemaju maske ili se na pridržavaju uputa, za sada se usmeno upozorava, a ako dođe do incidenta, sve se prijavljuje stožeru i policiji. Strože mjere u Zagrebačkoj županiji trebale bi biti od koristi svima, ističu odgovorni.


- Ovo što se danas događa govori da je broj zaraženih u povećanju. Mi znamo da je odrednica sačuvati radna mjesta s jedne strane, a s druge strane koliko je moguće zdravlje naših građana, poručio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.


Odluke županijskog stožera na snazi su do 25. travnja, a ako se situacija na popravi, na stolu su i strože mjere.

Od danas su i u Osječko-baranjskoj županiji na snazi nove epidemiološke mjere. Stožer preporučuje uvođenje više autobusa i tramvaja u javnom gradskom prijevozu, ali i kod ostalih javnih prijevoznika na području županije, te da se u sportskim objektima ne koriste svlačionice. 


U posljednja 24 sata obrađeno je 225 uzoraka. Pozitivnih je 56, odnosno 25 posto, a dvije su osobe preminule. Smanjenju broja novozaraženih trebalo bi pridonijeti cijepljenje koje je u Osječko-baranjskoj županiji organizirano na 11 punktova. Tijekom protekloga tjedna procijepljeno je 7413 osoba. Organizirano cijepljenje nastavit će se i u ovom tjednu, u kojemu stiže gotovo 6.000 doza Pfizerovog i Moderninog cjepiva. 

 

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije analizirat će stanje u osnovnim i srednjim školama u kojima se nastava odvija licem u lice. Bude li potrebe za novim mjerama, odluka će biti donesena u četvrtak 15. travnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!