Nove oznake energetske učinkovitosti mogle bi vas iznenaditi

22.02.2021.

20:21

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HTV

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Europska unija, pa tako i Hrvatska, od 1. ožujka uvodi nove oznake energetske učinkovitosti za kućanske aparate. Dosad je većina uređaja nosila oznaku A, od 1. ožujka većina će ih biti u B ili C razredu, dok će A razred biti namjenjen za energetski naučinkovitije modele. Nova ljestvica mogla bi iznenaditi potrošače.

Primjerice, kombinirani hladnjak sada ima oznaku A+, a od početka ožujka zbog novog označavanja i računanja energetske učinkovitosti past će u predzadnji razred - F. Oznake se mijenjaju jer su uređaji sve napredniji. Većina uređaja u trgovinama sada je u najučinkovitijem razredu A. 

- Očekuje se da će na najnovijoj energetskoj oznaci većina uređaja biti C ili D, u nekim manjim slučajevima B. Znači neće najvjerojatnije biti A, jer je A ostavljen za neku budućnost, neki najnoviji razvoj tehnologije, objašnjava Marko Bišćan, stručnjak za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar.

Svi uređaji moraju imati nove oznake, osim onih posljednjih modela koji se više ne proizvode, ali ih ima na skladištu ili u trgovini. Trgovci kažu da zbog novih oznaka neće biti poskupljenja, cijene ostaju iste. Navode kako se ne mijenja kvaliteta uređaja, samo kriteriji po kojima se oznake dodjeljuju.

No mnoge će ovo novo označavanje u prvi mah sigurno zbunjivati. Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan kaže kako je cilj da se u cijeloj Uniji zakonom uredi da svi uređaji budu jednako označeni kako se kupci ne bi zbunjivali. Nova oznaka uvodi se za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja i posuđa, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!