11:43 / 07.06.2021.

Autor: HRT

Novi gradonačelnici preuzimaju dužnosti

Gradonačelnici preuzimaju dužnosti

Gradonačelnici preuzimaju dužnosti

Foto: HRT / IMS

Novi gradonačelnici od danas i službeno na vlasti.  Primopredaja dužnosti obavljena je u Zagrebu, Splitu, Rijeci...

Prvi je radni dan zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Odmah je naglasio da financijska situacija u gradu nije dobra. Novog zagrebačkog gradonačelnika danas čekaju sastanci s 27 pročelnika gradskih ureda te s predstavnicima drugih stranaka koje imaju mandate u Gradskoj skupštini. S konstituiranjem većine vjerojatno neće biti problema, no moglo bi biti s gradskim financijama.

Zagreb: Prvi potez - rebalans proračuna

Prvi potez gradonačelnika, barem prema njegovim najavama, trebao bi biti rebalans proračuna. I danas je ponovno istaknuo da je gorući problem u Gradu financijska situacija a krivac za to je, kaže, financijska neodgovornost u protekle tri godine. 

Godine 2019. zabilježeni su veliki gubici u gradskoj blagajni. Prošle godine bili su tu pandemija i potres, a ove godine nagomilani su troškovi zbog izbora. Osim toga, ukazao je i na to da se u rebalans proračuna trebalo ići još prošle godine i baš zato istaknuo je da je osnovni cilj nove gradske uprave stabilizacija financija. Odmah bi se trebalo ići u rezove, pa je tako kao primjer naveo i da se neće ići u nabavu novih automobila. 

Da situacija ipak nije tako dramatična u gradskoj blagajni, istaknula je pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, poručivši da je zbog pandemije situacija slična i u drugim hrvatskim gradovima. 

Tomislav Tomašević sutra bi se trebao sastati i s premijerom Andrejem Plenkovićem na sastanku sa svim županima, a nakon toga rekao je da bi njih dvojica trebali dogovoriti i bilateralni sastanak. 


Rijeka: Daljnje investicije

U Rijeci je nakon 21 godine SDP-ov Vojko Obersnel napustio gradonačelničku fotelju, i predao je stranačkom kolegi Marku Filipoviću. Nakon 8 godina kao zamjenik gradonačelnika, Filipović je sada kao gradonačelnik najavio daljnje investicije, ali i zadržavanje titule transparentnoga grada.Split: Bez novih zapošljavanja, smjena nekih direktora?

Ivica Puljak
u Splitu je od Andre Krstulovića Opare preuzeo gradonačelničku fotelju. Gradonačelnik Puljak obratio se zaposlenicima Gradske uprave i svojim kolegama. Sam njegov ulazak sa suradnicima u zgradu prošao je tiho, svega 20-ak zaposlenika ga je dočekalo aplauzom, no primopredaja između bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i Puljka protekla je profesionalno, u dobrom raspoloženju.

Od zaposlenika se oprostio Krstulović Opara koji je između ostaloga rekao da ostavlja stabilnu blagajnu. Gradonačelniku Puljku je poručio da "gori za ovaj grad, ali da ne smije izgorjeti". Gradonačelnik Puljak rekao je da će se prvih 100 dana posvetiti "čišćenju grada" - u doslovnom smislu. Po svemu sudeći moglo bi doći i do smjene nekih direktora gradskih tvrtki, javila je Ivana Šilović za Dnevnik u podne HTV-a. Novih zapošljavanja, rekao je, neće biti. Poručio je da gradom neće vladati, nego upravljati.Bulj preuzeo Sinj: Transparentan grad i digitalizacija gradske uprave

Dužnost je preuzeo i gradonačelnik Sinja Miro Bulj. Najavio je što skorije pripreme za niz projekata među kojima su i oni čije bi se financiranje trebalo osigurati iz europskih fondova, a već danas dogovoren je i proces digitalne transformacije koji će gradsku upravu učiniti transparentnijom i učinkovitijom. Pored toga, najavljena je i temeljita analiza te revizija Izvješća o poslovanju grada čije je trenutačno stanje, ustvrdila je dosadašnja gradonačelnica stabilno.

- Ostavljamo gradu 29 milijuna kuna i vjerujem da će se s Gradskim vijećem napraviti iskorak i da će se novac utrošiti na razvojne projekte, izjavila je dosadašnja gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

- Ja očekujem od gradske uprave da ćemo svi zajedno učiniti učinkovitiju i profesionalnu gradsku upravu i moj prvi potez je razgovor s gospodinom Vukom Vukovićem da riješimo transparentan grad i sve što će biti u digitalizaciji gradske uprave, rekao je noviu gradonačelnik Bulj.

Beljak predao vlast Škrobot

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot iz stranke Fokus i službeno je na tom mjestu zamijenila HSS-ova Krešu Beljaka nakon tri mandata.

-  Krenut ćemo s revizijom, prvo želim razgovarati sa svim zaposlenicima i pročelnicima u gradu, dobiti detaljniji uvid i donijetij sljedeće korake. Ima tu pono stvari, pozabavit ćemo se sa svim aktualnim projetima, rekla je Škrobot.


Suzana Jašić iz Možemo! preuzela dužnost gradonačelnice Pazina

Prva gradonačelnica u povijesti Pazina, Suzana Jašić iz platforme Možemo! preuzela je u ponedjeljak dužnost od dosadašnjeg gradonačelnika, IDS-ova Renata Krulčića, koji je tu dužnost obnašao punih 12 godina, od 2009.

Primopredaji dužnosti gradonačelnice nazočili su novoizabrani zamjenik gradonačelnice Dragan Družeta i svi pročelnici upravnih odjela Grada Pazina.

Novoizabranoj gradonačelnici Jašić su uručeni svi gradski izvještaji - od popisa zaposlenika, analitičke bilance Grada Pazina, stanja obaveza i imovine Grada Pazina, obveze po kreditima, opći i posebni dio Proračuna Grada do podataka o ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Pazina, izjave o fiskalnoj odgovornosti.

- Čestitajući Suzani Jašić, dosadašnji pazinski gradonačelnik Renato Krulčić upoznao ju je s projektima i aktivnostima koje su u tijeku ili u završnoj fazi, rekavši da "suradnju nastavljaju kroz rad u Gradskom vijeću Grada Pazina". Dodao je da predaje gradsku blagajnu u plusu od oko osam milijuna kuna.

Nova gradonačelnica Pazina zahvalila se dosadašnjem gradonačelniku na do sad učinjenom, kao i na konstruktivnom sastanku primopredaje dužnosti i izvještaja.

Rekla je da će njen zamjenik Dragan Družeta dužnost zamjenika gradonačelnika obavljati volonterski, dodavši da će uskoro objaviti i datum konstituirajuće sjednice Gradskoj vijeća Grada Pazina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!