Ni danas nije postignut dogovor, sutra prosvjed na Trgu svetog Marka

29.06.2023.

Zadnja izmjena 19:27

Autor: T.V./HRT/Hina

Štrajk zaposlenih u pravosuđu

Štrajk zaposlenih u pravosuđu

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Poslijepodne je održan novi sastanak ministra pravosuđa s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Sindikatima je ponuđen Memorandum o razumijevanju. No dogovor niti danas nije postignut, a sindikati su za sutra najavili prosvjed na Trgu Svetog Marka.

- Ni nakon četiri tjedna štrajka i nakon četiri kruga pregovora, dogovora i dalje nema. Ministarstvo je danas, doduše, prvi put i nešto konkretnije ponudilo, sindikatima je ponuđeno da potpišu takozvani memorandum o razumijevanju, kojim bi se nakon jedne dubinske analize u idućoj godini, kroz novi zakon, uredile njihove plaće i primanja i to kao dio cjelokupnog rješenja za sve javne zaposlenike i službenike, javio je Eugen Husak u središnji Dnevnika HTV-a.

Sindikati su taj prijedlog odbili te najavili prosvjed na Trgu svetog Marka.

- U sindikatu na to ne pristaju, kažu da traže povišice odmah, točnije traže povišice od 400 eura neto. Zbog toga poručuju da će se štrajk nastaviti. Poručuju i da su sve ovo vrijeme očekivali da će im se ponuditi barem nešto, ali da im se sve ovo vrijeme zapravo nije ponudilo ništa. Zbog toga će se sutra njih 1500 okupiti u Zagrebu kako bi došli na prosvjed na Trg svetog Marka i kako bi i Vladi poručili da je dosta i da ovako više ne može, javio je Husak.

Šušković: SDLSN nastavlja sa štrajkom i prosvjedom


Iva Šušković
, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, rekla je novinarima nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, kako su predstavnici sindikata po četvrti put detaljno i sveobuhvatno iznijeli sve probleme zbog kojih štrajk državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu traje četiri tjedna.

- Namjera sastanka bila je da će nam se ponuditi Memorandum o razumijevanju u kojemu bismo se mi sporazumjeli da prihvaćamo plan Ministarstva da će se do 2024. povećati plaće, da će se one regulirati upravo tom uredbom i platnim razredima i koeficijentima kroz te platne razrede kazala je Šušković, naglasivši da njima ta ponuda u ovome trenutku nije prihvatljiva. Barem ne kao Memorandum o razumijevanju, dodala je. 

Napominje kako se na sastanku ministar Malenica nije dotaknuo teme da od određenog datuma štrajkaši više neće biti plaćeni kako je to najavljivao tijekom tjedna.

- Ukazali smo na tu činjenicu da ukoliko ministar smatra da ne treba platiti te dane o štrajku, da ipak promisli, odnosno da pogleda taj članak Zakona o radu, koji kaže da se u štrajku koji je zakonit moraju obavljati samo nužni poslovi i ta kategorija nužnih poslova ne obuhvaća sve one poslove koje se u ovom trenutku rade, pa ne znamo na koji način će u stvari detektirati da netko nešto nije odradio i da mu ne treba platiti, komentirala je Šušković.

Šušković: Nije nam se ponudilo ništa


Iz SDLSN-a kažu da su kontinuirano isticali da su njihovi zahtjevi povećanja plaće u neto iznos od 400 eura. Kada smo dobili komentar s druge strane da je to apsolutno neprihvatljivo, očekivali smo da će Ministarstvo ponuditi neku opciju povećanja u iznosu koja bi po njihovo procjeni bila prihvatljiva, kaže Šušković.


- Mi do danas nismo dobili takav iznos, a ranije se komentiralo da sindikat nije spreman na ono što mu se nudi. Dakle nije mu se nudilo ništa, ni danas nam se nije ponudilo ništa. Ne pristajemo na nuđenje ničega, mi moguće pristajemo na ponudu nečega, a o tome će odlučiti naše članstvo, koje je danas u štrajku, svojim izjašnjavanjem, ako dođe do neke konkretne ponude u vidu nekog iznosa, poručila je Šušković.

Zaposlenima u pravosuđu ponuđen Memorandum o razumijevanju


U Ministarstvu pravosuđa i uprave održan je novi sastanak između čelnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i predstavnika Ministarstva na kojem je sindikatu ponuđeno sklapanje Memoranduma o razumijevanju kojim Ministarstvo službenicima jamči uspostavljanje kontinuiranog dijaloga do ispunjenja uvjeta za isplatu plaće prema novom zakonskom uređenju sustava plaća, priopćeno je iz tog ministarstva.

Ministarstvo je ponovilo da je izradi Zakona prethodila sveobuhvatna analiza i dijalog sa svim sindikatima, uključujući i sindikate koji okupljaju službenike i namještenike u pravosudnim tijelima, kao i da su sindikatima predstavljene preliminarne projekcije koje pokazuju da će novim uredbama dodatno povećanje plaća iznositi minimalno od 10 do 15 posto, stoji u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave pozvalo je predstavnike Sindikata na dostojanstven i miran prosvjed te nastavak dijaloga kako bi se građanima osigurala Ustavom zajamčena prava.

Malenica: Mislim da ova situacija nije dobra ni za sindikat, ni za sustav


Na pitanje novinara hoće li doći do dogovora sa sindikatima, ministar pravosuđa Ivan Malenica uoči današnjeg sastanka je odgovorio kako vjeruje u dogovor od samog početka, a u posljednjih nekoliko mjeseci kontinuirano se pregovara sa sindikatima. Dodatak, koji je Vlada utvrdila za 240.000 službenika, rezultat je upravo tih pregovora.

Zakon o plaćama jučer je bio na sjednici Vlade, u ponedjeljak je u Hrvatskom saboru i trebao bi biti izglasan do ljetne pauze. Nakon toga ide uredba, a trenutačno se priprema i proračun za sljedeću godinu.

Od 2019. povećavali smo koeficijente svim službenicima i namještenicima, a 2022. i 2023. rasla je osnovica za plaće, podsjetio je Malenica dodajući da se kontinuirano poboljšava materijalnopravni status, ali plaće su i dalje niske.

Ima li Vlada neku novu ponudu - Malenica nije otkrio.

- Vidjet ćemo kako će sindikati reagirati u ovoj situaciji. Još jednom pozivam na razumijevanje svih službenika koji rade u pravosudnim tijelima, da ipak obavljaju hitne i neodgodive poslove te sve one radnje gdje može nastupiti šteta, poručio je Malenica.

- Razgovarali smo do sada, ti razgovori do sada nisu urodili plodom. Hoće li današnji razgovor uroditi plodom, vidjet ćemo. Mislim da ova situacija nije dobra ni za sindikat, ni za sustav, zaključio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!