Kaić: Redosljed cijepljenja više nije medicinsko, nego političko pitanje

23.03.2021.

21:02

Autor: Hrvatski radio/HRT/D.D.

Dr. Bernard Kaić, dr. Zvonimir Šostar i urednica Sandra Erak

Dr. Bernard Kaić, dr. Zvonimir Šostar i urednica Sandra Erak

Foto: Hrvatski radio / HRT

Raste broj zaraženih, bolnički odjeli pune se pacijentima, sve je više mlađih na respiratorima. Cjepiva nema za sve koji bi se željeli cijepiti. Na pitanja trebaju li se pooštriti mjere i nastavlja li se s dosadašnjim planom imunizacije, odgovore daju dr. Zvonimir Šostar i dr. Bernard Kaić u emisiji "Izaberi zdravlje" Hrvatskog radija.

Stariji i kronični bolesnici ostaju prioritet cijepljenja

Intrigira tko će biti prioriteti treće faze cijepljenja prema epidemiološkim, ali i gospodarskim kriterijima? Hoće li turistički radnici ili učitelji imati prednost pred drugim radno aktivnim građanima?

Svakog dana u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stižu zahtjevi policije, ugostitelja, novinara, pomoraca i turističkih djelatnika da oni postanu prioritetne skupine za cijepljenje, istaknuo je gostujući u emisiji Izaberi zdravlje Hrvatskog radoja glavni epidemiolog iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić.

Rekao je da oni mogu doći na red tek kada se procijepe starije osobe i one s kroničnim bolestima, a redoslijed mora utvrditi politika.

- Nije nam potreban novi plan cijepljenja, može se eventualno razraditi ta treća faza cijepljenja kada se cijepe starije osobe s kroničnim bolestima da se razrade prioriteti unutar radne populacije. Svakodnevno dobivamo pismene zahtjeve od raznih stručnih udruga i pojedinaca, da ih se stavi u prioritet za cijepljenje. Od policije preko novinara, pomoraca, turističkih djelatnika, ugostitelja, rekao je Kaić.

- Od travnja će dolaziti veće količine cjepiva nego do sada, ali opet se neće moći sve odjednom procijepiti. Morat će se dogovoriti u Vladi, svatko će morati zastupati svoj resor i donijeti odluku koga će se prvoga, a koga drugog i trećeg cijepiti. To više nije medicinsko pitanje trebaju li prednost imati policajci, učitelji ili novinari to je ekonomsko i političko pitanje, dodaje.

Cjepivo protiv koronavirusa stiže na kapaljku, a procjepljivanje građana je daleko od željenoga

Najviše se cijepi u ordinacijama obiteljske medicine, neki gradovi cijepe po punktovima. Zagrepčani se pitaju hoće li biti promjena u načinu cijepljenja u Zagrebu kako bi se ubrzala dinamika imunizacije. Hoće li biti masovnoga cijepljenja na Velesajmu?

- Sve je spremno, samo da nam stigne dovoljno cjepiva, rekao je ravnatelj Nastavnoga Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, dr. Zvonimir Šostar.

- Pripremamo jedan veliki paviljon od 7 tisuća četvornih metara površine za treću fazu. Kada će doći ne znam, ali mi ćemo od 1. travnja biti spremni odmah se preseliti i krenuti s masovnim cijepljenjem. Procjenjujemo da bi na takvom jednom mjestu mogli dnevno procijepiti između 6 i 7 tisuća ljudi, možda čak i do deset ako to bude potrebno. Pitanje koliko i kad ćemo dobiti cjepiva, zaključio je Šostar.

Emisija "Izaberi zdravlje", 23.3.2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!