U domovima za starije zarazilo se 70 cijepljenih korisnika

23.03.2021.

18:59

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

U  domovima za starije zarazilo se 70 cijepljenih korisnika

U domovima za starije zarazilo se 70 cijepljenih korisnika

Foto: Dnevnik / HRT

Epidemiološka se situacija u Hrvatskoj i dalje pogoršava. Danas 956 novih slučajeva zaraze, što je 37 posto više nego prošlog utorka, kada ih je bilo manje od 700. Od COVID-a je preminulo još 22 oboljelih.

U bolnicama je već više od tisuću pacijenata, a na respiratoru gotovo stotinu. Premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković i ministar Beroš, koji su preboljeli COVID, sutra ujutro cijepit će se prvom dozom AstraZenecina cjepiva.

Dnevnik HTV-a doznaje da se, nakon što su cijepljeni, u zagrebačkim domovima za starije zarazilo oko 70 korisnika.

- Nakon što su primili prvu dozu, 48 je bilo zaraženo, a njih 22 nakon druge doze. Nijedan korisnik nije hospitaliziran, a simptomi su im blagi, izjavio je epidemiolog Branko Kolarić za Dnevnik HRT-a.

Galerija
Epidemiološka situacija sve lošija, Foto: Dnevnik/HRT
Epidemiološka situacija sve lošija, Foto: Dnevnik/HRTEpidemiološka situacija sve lošija, Foto: Dnevnik/HRT

Osim starijih, sve češće i sve teže obolijevaju i mlađi ljudi.

- Mislim da smo sad već u trećem valu i ovi brojevi o tome svjedoče. Razlika u odnosu na zimus jest u tome što je sve češće prisutna teža klinička slika kod mladih ljudi koji nemaju komorbiditeta. Klinička se slika brže pogoršava nego što je to bilo proteklih mjeseci, objašnjava prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., ravnatelj KB-a Dubrava.

U bolnici u Dubravi je 158 bolesnika, 32 na respiratoru. Ravnatelj bolnice vjeruje da neće doći do pogoršanja stanja.

- Za sada imamo dovoljno mjesta u jedinicama intenzivnog liječenja i ostalih kapaciteta. Vjerujem i nadam se da neće biti potrebna aktivacija Arene, dodaje prof. dr. sc. Lukšić.

Galerija
Epidemiološka situacija sve lošija, Foto: Dnevnik/HRT
Epidemiološka situacija sve lošija, Foto: Dnevnik/HRTEpidemiološka situacija sve lošija, Foto: Dnevnik/HRT

Mnogo ovisi i o provođenju epidemioloških mjera. Inspektori civilne zaštite u dvadesetak dana, koliko su terase otvorene, obavili su 60.800 nadzora.

Utvrdili su 341 prekršaj i izdali 89 prekršajnih naloga. Policija je provela postupak za 6 kaznenih djela.

- Najviše je nesukladnosti bilo vezano za razmak, prepunjene objekte, nepridržavanje mjera, nenošenje maski, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite.

Inspektori na terenu i u Rijeci.

- Ako se vrijeme pogorša, molimo i pozivamo ljude da ne zalaze u unutrašnjost kafića, u zatvorene prostore, upozorava Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka.

- Kod prepunih autobusa skrećemo pozornost vozačima te šaljemo izvještaje za linije na kojima zateknemo veći broj putnika, objašnjava Eduard Bekirović, pripadnik civilne zaštite grada Rijeke.

U Karlovcu će strože kontrolirati i javne ustanove.

- Rekli su nam neki vrtići da se roditelji ne upisuju, ne mjere si temperaturu, neki uđu bez maske i samo ostave dijete. Od danas će jedna ekipa stajati ispred vrtića da vidi nose li roditelji maske, kaže Dario Čavlović iz civilne zaštita grada Karlovca.

U Istri je cijepljeno 18.000 stanovnika, obje doze primilo je njih 4600.

- Bez obzira na to što je prošlog tjedna došlo do zastoja dok se nije riješila situacija s jednom vrstom cjepiva, potražnja za cjepivima i dalje je mnogo veća od količina koje dobivamo, kaže Aleksandar Stojanović, dr. med., ravnatelj ZZJZ-a Istarske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!